Албанія

Як будується Албанія після 50-ти років комунізму

Як будується нова Албанія після 50-ти років комунізму. Албанія ось вже як 8 років шалено будується. Ми були в Чорногорії у Будві та Подгориці, і нам здавалося, що там будинки як гриби після дощу ростуть, але Албанія перевершила це враження. Під’їжджаючи до Тірани ми не звертали уваги на високі будинки і безліч будов, оскільки столиці зазвичай так і виглядають. Хоча перед тим, на дорогах, ми тільки й бачили якісь будинки, крамниці, гаражі, мийки і т.д., весь час вирувало життя попри дорогу.

Albania rozbudova-1Під’їхали ми до Дюресу і не зрозуміли куди потрапили. Дюрес – це основний порт країни. Місто зустрічає довгим широким проспектом. Обабіч дороги велетенські будинки, майже всі добудовані, всі кольорові. Багато висаджених пальм .
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1На перших поверхах відкриті кафешки, магазини, заправки навіть!
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1А вулиця така довга і це ще не центр.
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1Зайшли на хвильку подивитися на море, але вода була брудна, оскільки за кількасот метрів великий порт. Пляжі Дуресу для туристів розташовані трішки далі, але ми вже туди не їхали.
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1В центрі, між будинками, головна дорога вузька та припарковані машини збоку – відчуття тісноти присутнє, особливо коли ще одна машина паркується збоку і тоді лишається проїзд на одного. Всі сигналять знайомим і не тільки.
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1Довго тут не затримувалися і поїхали далі до Берату та Аполлонія.

Albania rozbudova-1В Бераті були здивовані нещодавно збудованим університетом (2013 рік).
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1Він розташований між сільським футбольним полем – навпроти головного входу в університет, та хатами, які скоро впадуть від старості. В статті про Берат є загальний ракурс міста, де видно університет в середовищі.
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1Ось буклетик, де розписані ціни на навчання та спеціальності. Може хтось албанську знає 🙂 Бачили там кілька людей в середині.
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1В університеті Берат є кав’ярня, ми думали що буде їдальня і сподівалися пообідати. Але, окрім кави та морозива, нічого не було, англійської ніхто не знає. Справжнього капучино там не роблять, під його назвою приносять щось подібне на звичайний маккофі в пакетику. До речі, дуже часто нам подавали такий напій… Але й трапляється нормальна кава в зовсім не очікуваних сільських кав’ярнях. Ціни однакові – по 150 лек (1 дол з копійками).

Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1Ось містечко Фіер. Таке ж місто як і попередні, нічим не відрізняється.

Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1Їдеш біля обдертих сталінок, аж раптом знов університет! Та й ще більший, аніж в Бераті.
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1Ледве заїхали до нього через вузькі житлові квартали. По стану він ще не до кінця завершений.
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1Тут добре видно середовище, в якому побудований університет. В середині точно такий же як в Бераті.
Albania rozbudova-1В тих всіх бетонних містах ми не затримувалися, нам там було не душевно. Ось два кадри з міста Вльоре. Все настільки подібне, що було ліньки потім фотографувати. Проспект при в’їзді у Вльоре та пляж з виглядом на місто.
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1А це порожнє місто Орікум (Orikum). Житлові квартали збудовані, але ще не заселені. Вночі виглядає моторошно – нічого не світиться у вікнах. Це місто знаходиться біля військової зони на півострові. Але хтось вже встиг добряче засмітити газони.
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1Це простий будинок при дорозі.
Albania rozbudova-1Ось ще кілька.
Albania rozbudova-1Саранда виявилася досить затишним містом, порівнюючи два інших: Дюрес та Вльоре.
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1Ось центральні вулиці Саранди:
Albania rozbudova-1
Albania rozbudova-1В Саранді ми жили в одній з новобудов. Все з бетону. На бетон одразу кладуть плитку на підлогу, тож ізоляції ніякої. Стіни також тонкі і без ізоляції, без фінішної шпаклівки. Квартира – студія. На поверсі одна біля одної розташовані 5 квартир, з виходом тераси на море. Те, що робиться в сусідів, в коридорі, на дорозі попри будинок – чути все, наче нема дверей. Більшість будинків розташовані на околиці міста, виключно побудовані для туристичного сезону, який триває три місяці. Можливо, роблять і якісніше, ми не досліджували.
Albania rozbudova-1

То що ж Албанія – Європа чи Азія? З одного боку тут все будується як в Європі і деяким чином завдяки Європі. Розбудова нових висоток та ТРЦ, нові автобани та навіть університети! Albania europe azia-01Але тут ще можна зауважити, що в маленьких селах малий відсоток нещасних хатинок, які скоро впадуть. Натомість є новобудови на два-три поверхи. Всі гарні та акуратні. Хто їх будує? Жителі тих же сіл. Ще з 90-х років албанці мігрували в Італію, Грецію та інші країни. А зараз багато хто повернувся або висилають гроші родичам, які вкладають у будівництво. Держава дає можливість та довіру будувати собі житло, а не ховати гроші під матрацом.
Albania europe azia-01Так само інвестори не бояться вкладати в цю країну свої кошти. Чому ж?
Albania europe azia-01Албанія стала повноцінним членом НАТО у 2009 році. На референдумі проголосувало «ЗА» 95% жителів країни. Албанія тримає постійний курс на Євросоюз. Робить багато реформ, які вимагає Європа і стає відкритішою і зрозумілою для інших країн. На сьогоднішній день албанці безвізово можуть відвідати країни Шенген!
Albania europe azia-01По всій країні видно однакові настрої населення. Окрім свого прапора, часто поряд з ним майорить прапор Євросоюзу, а ще прапор Америки, Італії.
Albania europe azia-01Активно зносять старі будинки і роблять нові.
Albania europe azia-01Албанія вважається бідною країною. Так, якщо порівнювати із такими країнами як Німеччина, Швейцарія і тд. Але порівнюючи з Україною – ні. Тут видно що держава розбудовується, робляться реформи та вкладаються кошти, не має спорів за релігію та мову, а головне народ має спільну думку щодо вступу в НАТО та Євросоюз.
Albania europe azia-01Країна пережила дуже багато складних періодів: від загарблення Османською Імперією, захоплення Італією та Грецією до ізоляції від цілого світу на десятки років. Майже 50 років була під правлінням комунізму, витримувала суперечки та бої між партіями соціалістів та демократів. І нарешті, з 2000-их років почала рухатися в напрямку розвитку. Десь років сім назад лише почали будувати дороги та нові будинки. Як вже в них так вийшло? Пощастило нарешті з владою?
Albania europe azia-01Щоб так сумно не було, розкажемо іншу сторону, яку ми побачили. Чим нам Албанія нагадує Азію (в тих краях ми ще не були, але дивилися «Світ на Виворіт» та «Орел і Решка») так це тим, що зовнішні комунікації не під землею, а в повітрі, при тому враження, що кожен сам собі додому тягне дріт до електрики, Інтернету…) Але теж, про всі міста та вулиці цього не скажеш.
Albania europe azia-01Сміття. Албанія має чудесну природу, величні гори та ріки. А на узбіччях купи сміття, хтось вивіз півтонни скляних пляшок, хтось іншу купу непотребу. Їдеш гарною дорогою, насолоджуєшся краєвидами, а подивишся до низу на узбіччя  – і не віриться як можна так недбало ставитися до своєї землі. Можливо на сьогоднішній день не викидають так сміття, але ж і не прибирають старе…
Albania europe azia-01В центрі Тірани є велика річка – наша Полтва тільки відкрита… Сморід біля неї стоїть як з каналізації і вигляд зовсім не прозорий… Те саме в славнозвісному містечку Берат, між пам’ятками під охороною ЮНЕСКО тече річка, брудна та смердюча і своїм кольором псує весь вигляд на «Місто тисячі вікон» і гори.
Albania europe azia-01Багато людей риється в смітті та забирає його до себе на тук-туки. Є деякі люди з зовнішністю, яка примушує остерігатися. Є циганські власноруч зроблені зі сміттяі села.
Albania europe azia-01Насправді, відсоток цього всього не великий на всю країну. Їдучи Албанією видно як обабіч дороги висаджують деревця, всі поля зайняті по призначенню: ростуть оливкові дерева, худоба пасеться, безліч городів. Всюди щось вирощується, багато теплиць.
Albania europe azia-01
Albania europe azia-01
Albania europe azia-01
Albania europe azia-01Хаос на дорозі. Пішоходи та водії правил не дотримуються. З боку влади не зроблено хорошої розмітки для пішоходів та водіїв, а збоку населення – ігнорування правил.
Albania europe azia-01Ось наше особисте бачення Албанії. Але загалом країна нам сподобалася! Те, як албанці люблять безкорисливо допомагати туристам викликає одні позитивні емоції про країну ☺

А на кінець – милий песик 🙂
Albania rozbudova-1

З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

(Visited 359 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments