Балкани, блог, Європа, Туреччина

Смачний Стамбул: вулична їжа, що варто скуштувати, а що ні

Смачний Стамбул: вулична їжа, що варто скуштувати, а що ні

Стамбул – це місто торгівлі. А що продається краще, аніж їжа. Тим більше додати трошки реклами і відгуків. Загалом Османська імперія залишила свій слід в багатьох карїнах, на чиїх територіях була при владі.  А саме в Болгарії, Греції та Албанії ми зустрічали подібну вуличну їжу. Ще варто зазначити, що таку їжу краще не вживати часто, хіба що спробувати. Або в надійних місцях. Адже, зазвичай, умови та якість продуктів не є ідеальними. Особливо в туристичних місцях, де люди бувають один раз і більше не повертаються зазвичай. Тож, розпочнемо знайомство з видами вуличної їжі Туреччини.istanbul street food-1Лідером продажу є БЕЛИК АКМЕК – це половинка риби смажена на грилі (скорше всього зловлена у брудній воді біля берегів міста :), яку кладуть в білий батон та додають овочі: капусту, помідори та цибулю. Зверху все поливають лимонним соусом (адже булка суха). Якби булка була схожа на італійську чіабату, то було б набагато смашніше.
istanbul street food-1Де продають: такі продавці знаходяться на всіх морських вокзалах (зупинках). З боку Азії ми купили на Кадікой, з боку Європи найпопулярнішими місцем є точки біля моста Галата. Найдешевша ціна в Азії – 6 TL. З боку Європи ціни вищі на 2-3TL.
istanbul street food-1Цей дядечко нам дуже сподобався) Черга до нього була велика, хоча недалеко був ще один продавець… Тож, тато готує, а син чемно працює з грішми. Двоє усміхаються і привітні та не мають часу і необхідності набридати людям, щоб ті купили белик акмек.
istanbul street food-1
istanbul street food-1Булка дуже велика, рибка менша – але один раз з’їсти смачно.
istanbul street food-1Інший вид вуличної іжі Стамбулу – це ДЬОРН, або, як ми вже звикли в наших краях, шаурма. Пішли на ризик і купили собі таку штуку. Дуже цікаво, що м’ яса нанизують багато і за день точно люди не з’їдають все. Отож, дьорн коштує 8-9TL. Туди додоають м’ясо, овочі і перець чилі. Дуже гостро було. Може й добре, недаремно в країнах з антисанітарією всюди дають гострі приправи 🙂
istanbul street food-1Загортають все в лаваш, який теж підсмажують на грилі.
istanbul street food-1А ось славнозвісні човники-ресторани, на яких продають белик-акмек біля моста Галата.
istanbul street food-1Ось як виглядає в середині. Ще тут продають рожевий маринад, шоб запивати суху булку 🙂
istanbul street food-1Інший цікавий вид вуличної іжі – це мідії фаршировані рисом. Одна штука коштує 1TL. При замовленні продавець відкриває мушлю, поливає соком лимона і дає покупцю.
istanbul street food-1
istanbul street food-1Ще одним популярним продуктом є СИМІТ- це кренделі з кунжутом. В Греції ми купували такі ж, але з назвою кулурі. Ціна 1-2TL за шт. Якщо дорожче  – то продавець хитрує.
istanbul street food-1Вулична їжа – КУКУРУДЗА ? – так, тут її продають на кожному кроці. Можна купити варену або з смажену на грилі. Ціна 1,5-2 TL. Один продавець нам за 5TL хотів продати… Краще підходити до продавців, у яких зазначена ціна. Кукурудза – це було найсмачніше зі всього. Така солодка – присолодка. В Болгарії, до речі взагалі з кукурудзи вуличний десерт роблять (стаття ще буде).
istanbul street food-1Найкорисніша вулична їжа – це вуличний напій, а саме свіжовичавлений сік. Скі можна замовити з будь-якого фрукта чи овоча.
istanbul street food-1Найвідоміший сік – це гранатовий. Ціна маленького горнятка 7TL, можна й більший замовити. Для нашої маленької порції взяли аж три граната. Є спеціальний апарат, як на фото внизу, який вичавлює сік з гранату, але можна туди ще й інші фрукти класти.
istanbul street food-1Перше місце вуличної їжі посідіє ТУРЕЦЬКЕ МОРОЗИВО. Його важко проґавити і не купити. По-перше, це завжди атракція, коли продавець в святковій формі робить фокуси з морозивом і клієнтом. Щоб отримати своє мороозиво потрібно кілька разів його постаратися зловити. Досить розважає, навіть, якщо перед тим бачили як було з попереднім клієнтом, адже цього разу потрібно ловити морозиво саме тобі 🙂
istanbul street food-1По-друге, порція велика, а смак неймовірно смачний. Натуральний пломбір з полуницею. Такого морозива більше ми не зустрічали в інших країнах та й з таким методом продажу. Дуже смачно. Ціна 8-9 TL.
istanbul street food-1Ще одну їжу ми спробували біля одного з базарів. Якщо чесно, то забули назву. Щось накшталт піци. Але знову гостре – прегостре.
istanbul street food-1
istanbul street food-1Отже, вулична їжа Туреччини, а саме в Стамбулі досить різноманітна. Щось з того смачне і незабутнє, а інше на любителя. Ми спробували один раз, але щоб частіше таке споживати – то б не стали цього робити. Тим хто їде в Стамбул вперше, то звичайно цікаво скуштувати місцевого колориту та поринути в чужу культуру. Так що СМАЧНОГО всім, хто мандрує у Стамбул!

З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

(Visited 1,965 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments