Балкани, Греція, Європа

Що ми знаємо про Елладу?

Що ми знаємо про Елладу? 

Греція славнозвісна країна. Ще змалку всі вивчають давньогрецькі міфи, взнають про мислителів Аристотеля, Сократа, Платона, знають головних грецьких богів Зевса, Посейдона, Афіну, Ніку та інших. Греки люблять називати свою країну: Еллада. Коли ми, їдучи до кордону в Албанії до Греції, запиталися жителя прикордонного села чи правильний напрямок, він не знав англійської назви Greece, але інтуїтивно зрозумів що ми питаємо, і сказав що Еллада в тому напрямку.

greece-1Віза в Грецію. Греція є членом Євросоюзу та Шенген зони. Тож, українцю потрібно мати шенгенську візу країни-учасника. Нас впустили з польською, але працівник перепитався: що це польська віза і скільки днів хочемо перебувати в Греції.

greece-1Правила дорожнього руху в Греції. Особливістю Греції є те, що тут заборонено їздити з ближнім світлом в світловий час дня. Обмеження швидкості: 50 км/год в населеному пункті та 90 км/год поза населеним пунктом. Швидкість на автобані максимум 130 км/год. Ще перед кожним світлофором в Греції ставлять додатковий попереджувальний з жовтим мигаючим світлом, десь за 30 м.

greece-1Дорожня поліція в Греції. За весь шлях ми рідко зустрічали патрульні авта. Хоча греки ганяють на дорогах, а хто не хоче, то пропускає інших, з’їжджаючи на край дороги. В містах ми теж рідко бачили поліцію. Одного разу в Афінах поїхали проти руху і зустріли поліцію, яка нас не зупинила… Більше випадків і зустрічей не було…

greece-1В основному всі дороги хороші асфальтовані, на деяких ділянках було кілька ямок. Багато автодоріг лишилося без нагляду, заросли травою.

greece-1Платні дороги в Греції. Першу оплату ми здійснили за проїзд підводним тунелем Aktio (довжина 1570 м) з міста Превеза  на острів Лефкада, 3 євро.
greece-1
greece-1
greece-1Далі був вантовий міст Ріон-Андіріон, що з’єднює материкову Грецію з півостровом Пелепонес і знаходиться в Коринфській затоці. Його довжина 2880 м, а ширина 27 м. Цікавим є те, що кожного року Пелепонес віддаляється від материкової Греції на 35 мм, але творці моста це передбачили. Вартість проїзду 13,2 євро з авто.
greece-1
greece-1
greece-1
greece-1
greece-1
greece-1Такі тунелі в місті Патра, які з’єднюють автобан на Афіни та райони міста. Саме місто Патра дуже велике і тут знаходиться порт.
greece-1Ось ще вигляд на міст зранку.
greece-1В сторону від Патра до Афін будують маштабні проекти з безліччю тунелей та мостами. Заплативши 2 євро за автобан, виїжджаючи з міста Патра, ми 200 км їхали по одній смузі з малою швидкістю, оскільки на всьому шляху проводяться ремонті роботи.
greece-1
greece-1
greece-1Автобани Греції. Найдорожчим проміжком є Афіни – Салоніки. За весь шлях потрібно сплатити близько 40 євро. Але ми їхали по звичайній дорозі, яка часто йшла паралельно автобану і зовсім не шкодуємо. Якщо нікуди не поспішати, то цілком нормально їхати безкоштовною. Дороги хороші, машин не має, лише біля населених пунктів зустрічаються. За інші проміжки, як наприклад, Патра – Афіни, ми сплатили три рази по 2,4 євро, приблизно кожних 100 км. А виїзд з Салоніки в бік кордону з Туреччиною три рази по 2,4 або 2,2 євро.
greece-1Пальне в Греції. Ціни різняться залежно від регіону. Дуже рідко зустрічали ціну 1,49 євро/л. Частіше 1,56 – 1,58 і більше навіть. Завжди пишуть три цифри після коми, інколи третю цифру роблять дуже маленькою, щоб не було видно, що 1,56 це насправді 1,569, тобто 1,57 якщо округлити…
greece-1Що найбільше засмутило в Греції. Тут найбільш злиденними та бездомними є не імігранти і не греки, а собаки! Маленьких песенят вивозять за місто і кидають на призволяще. Та навіть в містах, на вулицях їхній вигляд примушує плакати. Лежать напівживі, занедбані, знедолені, замирзані і брудні. Просто подивіться на цих маленьких, яких ми випадково зустріли, коли зупинилися на пікнік. Чомусь завжди бачили по двоє. З людей навколо нідуші, і мами-собаки теж не було.
greece-1
greece-1Їжа та продукти в Греції. Тут дуже смачно! Ми писали детальну статтю Що варто скуштувати в Греції тут.greece-1Ціни в Греції. Тут на базарчиках можна дешево закупитися. В Афінах є Ринок Варвакіса, а в Салоніках одразу біля нашої квартири щопонеділка на одній вулиці розгортається базар і там торгують всім, навіть холодильники привозять для м’яса та сирів. Що ж, 1 кг апельсинів – 0,5 євроцентів. 1 кг полуниці 3 євро. Помідори та огірки по 1 євро за кг. Риба за 1 кг 4,5 євро. Рукола 300-400 г – 0,5 євроцентів. Оливки від 2 євро за 1 кг. Яйця від 0,15 євроцентів. Диня невеличка 2,5 євро вийшла. І ще купа всього, все не запам’ятали, бо не сфотографували, мали руки зайняті смаколиками, що там купляли. В супермаркетах дорожче і полуницю там краще не купувати, вона залежана і з мушками.

greece-1Робочі дні та години в Греції. Всі справи тут краще робити до обіду 13-14 год. Оскільки, майже все що вам буде потрібно зачиниться приблизно о 14:30 дня. Особливо це стосується маленьких міст. Неділя – вихідний день для всіх. Шопінг центри з крамницями зачинені, можуть працювати лише кав’ярні та ресторани. Великі супермаркети зачинені в неділю також. Тож, продукти варто купувати зранку і з запасом на неділю. Нам це було дуже не звично. В перший день в Афінах ми приїхали ТРЦ з зачиненими крамницями, в інший день не змогли нормально закупити продукти, бо була неділя. Банки також мають такий робочий графік і зачиняються швидко. Це важливо знати по приїзду в Грецію.

greece food-18Радіо. Тут з цим було дуже сумно, по радіо зазвичай крутять чи то турецьку музику чи це така грецька…однакова і все чоловічим голосом. Рідко вдавалося знайти більш менш нормальну, одного вечора навіть джаз зловили. Звичайно, маємо свою записану музику, але нам також цікаво слухати радіо країни, в яку приїхали.

Greece Meteora-8Безпека в Греції. Тут безпечно, приїздять натовпи туристів. Звичайно основи своєї особистої безпеки та своїх речей потрібно дотримуватися де б ти не був, навіть вдома.

Імігранти. В Афінах нам зустірчалося їх дуже мало. В туристичних місцях взагалі не бачили. Напевно в інших районах тусуються. Наркоманів теж не бачили. В Салоніках бачили людей, котрі збирають сміття на возики, але таких ми зустрічали і в Албанії. До речі, кажуть, що багато албанців – заробітчан повернулися назад в Албанію, бо там стало краще жити. (стаття про Албанію тут)

Mount Lycabettus-14Що варто відвідати в Греції та де ми були: Острів Лефкада: місто Левкас та пляж Порто Катсікі.greece-1Місто Афіни – столицю Греції та південніше від неї містечко Суніон з храмом Посейдона.greece-1Монастирі на скалах в Метеорі та гору Олімп.greece-1А ще місто Салоніки.

greece-1
Греція нам дуже сподобалася. Тепла, смачна, захоплива, з якісними дорогами та захопливою природою, вражаючими пам’ятками і місцями, а ще, звісно, пляжами. Ми побували у всіх цікавих, на нашу думку, місцях, на метериковій Греції та наїздили 2237 км по ній. Лишилися ще острови, а їх дуже багато – проте, це буде іншим разом. Греція вартує, щоб до неї повернутися. Особливо грецькі 10% йогурти 🙂greece-1

З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

(Visited 861 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments