Греція, Європа

Ідеальний храм Парфенон або Що варто відвідати в Афінах

Ідеальний храм Парфенон або що варто відвідати в Афінах

Славнозвісний Акрополіс та храм Парфенон – неперевершений витвір мистецтва. Акрополіс перекладається як «Верхнє місто» або «Edge city». Організація ЮНЕСКО навіть у своєму логотипі використовує зображення храму Парфенон. Це найвидатніший стародавній храм у світі, збудований в 400-тих роках д.н.е. під час Золотої Доби правління Перикла. Присвячений Афіні Діві, яка була покровителькою міста. Що тільки не пережив Парфенон, був турецькою мечеттю, церквою Святої Софії, складом для пороху, для хрестоносців був кафедральним собором Нотр-Дам-Де-Афіни, Британія взагалі вкрала майже половину декоративних елементів Парфенону і досі не віддає їх Греції…Acropolis-1Квиток на територію коштує 12 євро загальний або 6 євро для студентів. Але, цей квиток дійсний ще для п’яти не менш цікавих пам’ яток, які покажемо нижче. Тож, якщо 12 євро розділити на шість – отримуємо вартість по 2 євро або 1 євро для студента. Досить зручно зроблено, оскільки більшість туристів все одно б хотіли відвідати інші руїни, окрім Акрополісу.
Acropolis-1Вхід до Акрополісу можливий з 8:00 ранку кожного дня. І краще приходити о 7:50. Свої квитки ми купили днем раніше, тому чергу до каси біля Акрополісу ми не займали, а чекали біля входу (каса окремо). Ми прийшли о 7:45 і швидше зайти не змогли, оскільки все відбувається чітко за графіком і допоки в Акрополіс не зайдуть військові з прапором, відвідувачів не впустять. Військових привозять на авто зі старшим офіцером, який керує офіційною частиною, а саме маршем через весь Акрополіс до флагштоку, де відбувається почесна церемонія підняття стягу, співаючи гімн.
Acropolis-1Це все робиться не напоказ, оскільки глядачів в таку ранню годину майже не має, туристичні автобуси приїжджають з 9:00. Це викликає велику повагу до греків, хоча мало хто бачить це прекрасне дійство. Тому приїжджайте о 7:50 і слідуйте за солдатами до флагштоку та відчуйте дух цієї країни. Загалом грецькі прапори майорять усюди, так само як і албанські, в основних місцях прапори таких велетенських розмірів, що це дійсно вражає!

А ще перевагою приходу так зрання до Акрополісу є відсутність спеки та навали туристів (в основному корейців 🙂 ) але не надовго, на хвилин 30-40.
Acropolis-1Спочатку нас зустріли Пропілеї – урочисті ворота, через які всі відвідувачі Акрополісу підіймаються до храмів.
Acropolis-1
Acropolis-1А далі постає перед очима перфектний Храм Парфенон. Усі архітектори починають вивчати архітектуру із Стародавньої Греції, малюють та креслять архітектурні елементи та скульптури, які колись започаткували греки. Колони храму мають ідеальні пропорції та вирахувані з ідеальною точністю, щоб зі всіх ракурсів виглядали гармонійно та красиво. Загалом, всі деталі та масштаби будівель дійсно вражають своєю красою. Це варто побачити на власні очі і задуматися, як взагалі колись могли так будувати без технологій і як цю важку працю інші могли нещадно руйнувати.
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1Західний фасад Парфенону з відреставрованими колонами. Раніше там були дірки від куль під час війни з турками, а також храм страждав в тій частині від вологості.

Загалом реставраційні роботи ведуться вже десятки років, по трошки латають дірки та збирають докупи розкидані деталі, а також уряд Греції намагається повернути з Об’єднаного Королівства невід’ ємні частини Парфенону. А Європейський Союз дає фінансову підтримку для відновлюваних робіт.
Acropolis-1
Acropolis-1В період реставраційних робіт Парфенон важко сфотографувати зі всіх боків так, щоб не було видно обладнання, але це потрібно – інакше храм зруйнується.
Acropolis-1З території Акрополісу, який розташований на горі висотою 156 м, проглядаються Афіни на 360 градусів.
Acropolis-1Поруч з храмом Парфенон є  більш збережений храм Ерехтейон. Збудований на місці сутички між Посейдоном та Афіною за право володіти містом.
Acropolis-1Асиметричний храм, який відрізняється від усіх інших. З трьох боків оформлений портиками на різних рівнях, найвідоміший з них  – портик Каріатиди (шість фігур молодих жінок). П’ять з них справжні, а шосту довелося замінити копією, оскільки одну статую було викрадено у Лондон.
Acropolis-1

Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1

Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1Храм Ніки Аптерос (Безкрилої Перемоги). Безкрила тому, що афіняни хотіли, щоб перемога їх ніколи не залишала, тому залишили богиню без крил. До нього вхід закритий.
Acropolis-1У вартість квитка входить також відвідання Храму Зевса Олімпійського: храм присвячений найголовнішому давньогрецькому богу Зевсові. В середині якого знаходилася присвячена йому найбільша статуя всього античного світу. Нам не судилося її побачити. На сьогодні збереглися лише 15 колон, які нагадують колишню будівлю та 16 лежать розкидані на землі поруч храму.
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1Антична Агора (також вхід для тих хто має квиток в Акрополіс), яка розташована біля підніжжя Акрополісу. Агора означає «площа» або «торгова площа» – але Афінська Агора відома як центр Афінської демократії, де проводилися засідання та переговори, в яких брали участь звичайні мешканці.

Храм Гефеста (на фото внизу) – бога вогню та ковальства. На сьогодні є найкраще збережений, хоча його підкорили пташки, які звили там собі гнізда. Цей храм був збудований раніше за Парфенон.
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1Стоа Атталос ( Stoa of Attalos) довжиною 106 метрів з подвійними колонами вздовж, за якими колись розташовувались 42 крамниці. Ця будівля мала комерційне призначення, такий собі торговий центр або ринок, де в давнину торгували греки. На разі, замість крамниць тут предаставлені музейні експонати з археологічних розкопок.

А ще Стоа Атталос була повністю зруйнована, як майже всі будівлі в Афінах, а у 1956 році відновлена до свого початкового вигляду.
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1Музей всередені. А ми ще були здивовані стелею, бо не знали тоді, що цю будівлю наново звели.
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1
Acropolis-1Можна відвідати Бібліотеку Адріана ( Hadrian’s Library), точніше руїни від неї. А колись це був розкішний палац – оазис серед шумного базарного життя, яке вирувало поруч бібліотеки. Кажуть, що вона мала 100 колон, периметр будівлі складав 122х82 м. Ще один прекрасний об’ єкт, який звісно ж був зруйнований.
Acropolis-1Ще у вартість квитка за 12 євро можна відвідати Римську Агору (Roman Agora) та Керамекос – стародавній цвинтар афінян (Kerameikos). Ми туди не дійшли. До речі, квиток дійсний чотири дні для відвідання всіх об’єктів. Тож, в Афінах можна провести багато часу, адже тут є на що подивитися!

Панорамний вигляд на Афіни з гори Лікабет. 

Гора Лікавітос або Лікабет (Mount Lycabettus) знаходиться в центрі Афін і має висоту майже 300 м. З неї відкривається неймовірний краєвид на всю столицю та Акрополіс, а в далечині видно Егейське море.

Mount Lycabettus-1Дістатися вершини можна трьома способами. Перший – на авто, перед вершиною є величезна ділянка для парковки. Там навіть літній театр є, де концерти проводили такі виконавці як Scorpions, Radiohead, Placebo, Moby та інші. Парковка безкоштовна, від неї по сходах потрібно піднятися метрів 30-40 на верхівку гори Лікабет.
Mount Lycabettus-1Другий варіант: фунікулер за 10 євро у дві сторони.
Mount Lycabettus-1Третій: пішки, є спеціальні доріжки з різних боків, які ведуть до вершини.
Mount Lycabettus-1Ми зустріли тут захід та схід сонця.

На захід сонця сюди приходять натовпи людей, та ще є продавці сувенірів та води. Всі роблять селфі, панорами, просто спостерігають за містом і теревенять. Так, захід сонця прекрасний. Після нього можна ще насолодитися мерехтінням світла по всьому місту та підсвіткою Парфенону. Тут панує особлива інтернаціональна атмосфера.
Mount Lycabettus-1Mount Lycabettus-1На заході сонця, над містом, якраз в сторону Акрополісу та моря, нависає смог, що трошки псує картинку. До речі, як тільки Греція вступила у Євросоюз і сюди почали надходити купи грошей, а звідси й розвиток, то місто Афіни зустрілося з негативною стороною – урбоекологічною проблемою і появою смогу. На щастя, влада міста швидко зорієнтувалася і успішно розробила заходи щодо усуненння екологічної проблеми. Зараз кажуть, що смог відсутній над Афінами, можливо це був туман)
Mount Lycabettus-1Ще тут відкритий ресторан з терасами з різних боків, звідти теж люди спостерігають за заходом сонця під час вечері.
Mount Lycabettus-1
Mount Lycabettus-1
Mount Lycabettus-1
Mount Lycabettus-1На вершині діє храм Святого Георгія та майорить стяг Греції, під вечір двоє солдат прийшли та зняли його, бережно складаючи та забираючи з собою.
Mount Lycabettus-1Щоб зробити селфі на цьому фоні в бік Акрополісу, треба прориватися у натовп.
Mount Lycabettus-1Польська, грецька, німецька, корейська і наша українська мови + ще інші – перетнулися в одному місці)
Mount Lycabettus-1
Mount Lycabettus-1Парфенон та Ерехтейон наче палають над містом!
Mount Lycabettus-1Добре видно готель Хілтон (подібний до Львівської податкової).
Mount Lycabettus-1Незвичне небо – палаюче!
Mount Lycabettus-1
Mount Lycabettus-1
Mount Lycabettus-1
Mount Lycabettus-1Красиво, на фотографії не видно як все світло мерехтить.
Mount Lycabettus-1Але нам більше сподобався схід сонця. Нікого не має, ніжне сонечко прокидає все місто, починається новий день.
Mount Lycabettus-1
Mount Lycabettus-1
Mount Lycabettus-1
Mount Lycabettus-1
Mount Lycabettus-1Правда, ми майже нехотячи, поїхали на гору Лікабет по дорозі проти руху (є дві дороги, одна з яких лише для спуску машин), а назустріч нам о 6 ранку спускалася з гори дорожня поліція 🙂 Вони просто показали нам їхати іншою дорогою. Ось ми й переконалися, що поліція тут «м’ яка». А ще на своєму довгому шляху по Греції ми дуже рідко бачили патрульні машини. До іноземців зазвичай полісмени підходять лише з зауваженнями.
Mount Lycabettus-1

З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

(Visited 848 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments