Балкани, Греція, Європа

Смачна Греція: їжа, в яку закохуєшся

Смачна Греція: їжа, в яку закохуєшся

Греція багата країна на свої власні круті продукти. Загалом проїхавши Грецію вздовж та впоперек ми тільки й бачили засаджені поля, сади та безліч ферм з козами, коровами, вівцями та кіньми. Греція робить вино, оливкову олію, смачнющі сири, натуральні йогурти, м’ясні делікатеси та вирощує всіляки фрукти та овочі. Ми розповімо, що популярне в Греції та що ми куштували в Афінах.

greece food-1Почнемо з найособливішого для нас – йогурта. Грецькі йогурти дуже смачні та натуральні. Робляться з коров’ячого, овечого, козячого молока з додаванням культур і БЕЗ цукру. Звичайно, в продажу є з добавками фруктів та цукру, але нас таке не цікавить.

Йогурти продаються у супермаркетах, а ще є так звані йогуртові кафе.
greece food-1В одне з них ми завітали, називається FRESKO і замовили дві різні порції: з чорницею та медом і грецькими горішками. Дуже смачні, можна обирати й інші наповнювачі, до прикладу, із свіжою полуницею чи ківі або всілякими кольоровими карамельками, шоколадками і т.д.
greece food-1Цей заклад дуже популярний.greece food-1
greece food-1
greece food-1Але такий йогурт можна їсти кожного дня дешевше, якщо купувати у супермаркеті коробку із трьох штук за 1,8 – 3 євро (залежно від жирності) та додавати свої улюблені інгредієнти. На упаковці 10% буде маленький малюнок йогурта з ложкою. А всі інші зазвичай мають 2%, є ще також 0%.
greece food-1Найбільш смачним є 10% йогурт. В його складі є: коров’яче молоко, молочний крем, молочні білки та йогуртова культура. Нагадує щось середнє між сметаною та взбитим кремом. А 2% йогурт має зовсім іншу консистенцію, там відсутній молочний крем, і більше схожий до кефіру. Це неймовірно смачна їжа без цукру! Найкрутіша знахідка для нас. Ми знаходили 10% йогурт лише фірми Мевгал з району Македонії в Греції. Така упаковка на три штуки коштує зазвичай 2,5 євро .

greece food-2Заморожений йогурт. Цікавинка в Греції і коштує не дорожче звичайного морозива. Ми свій заморожений йогурт купили в мережі Everest за 1,5 євро з шоколадною поливкою. Смачно, тож варто скуштувати.
greece food-1
greece food-1Морозиво. Тут є звичне нам всім морозиво, подібне до італійського, за ціною від 2 євро за одну кульку.
greece food-1А є дещо не звичне – МІНІ морозиво різних видів та смаків, які продаються у супермаркетах на вагу. Ціна приблизно 8 євро/кг. Наприклад, три штуки коштували нам 1,34 євро. Теж дуже смачно!
greece food-1Капучино Фредо та Фраппе. З самого ранку на вулиці в руках у греків можна побачити take away frappe. Тут спека з травня +30 градусів, а цей напій дуже освіжає та бадьорить. Але будьте обреженні, Фраппе робиться із еспрессо, яке збивається до пінки, та подається з льодом. Ще на ваше прохання можуть дати цукру та взбитого молока. Від такого міцного напою та ще й з якісної кави серце може дуже тьохкати 🙂 Ми не звикли пити еспресо і серце добряче освіжилося від того напою)) Кожного дня п’єм лише капучино або лате. Але тут класно підтримувати культуру цього освіжаючого напою. Тим більше є ще більш смачний напій…
greece food-1Найням-нямніше що ми тільки пробували  – це було фраппучино від Starbucks з меленим льодом, дуже освіжає і дарує неперевершений смак!
greece food-1Ми любимо Старбакс не за те, що її люблять усі, а через те, що прочитали чудову книгу творця цієї компанії. Дуже рекомендуємо почитати (особливо тим, кому сподобалася біографія Стіва Джобса). Ця книга надихає і дає розуміння чому Старбакс заслужила бути такою знаною кав’ярнею у світі!  Шульц Говард – Влийте в неї своє серце. Як чашка за чашкою будувалася STARBUCKS.
greece food-1Кулурі. Це найпопулярніша вулична їжа в Греції, в Афінах ми бачили їх на кожному кроці, в супермаркетах і крамницях. Кулурі – круглі кренделі або сушки, щедро вкриті кунжутом, ззовні хрусткі, а всередині м’якенькі. Коштують від 0,5 євро за штуку. Бувають різної величини, окрім кунжуту можуть мати ще інші солодкі додатки.greece food-1Також ми спробували кулурі у формі паличок, зазвичай подібного не їмо, але в Греції підсіли)greece food-1Ринок Варвакіса (Varvakios Agora) – це найдавніший та найколоритніший ринок у Греції, названий на часть грецького героя. Цьому ринку приблизно 100 років.  Його можна порівняти з ринком Бокерія в Барселоні, тільки грецький значно менший.

greece food-1Ринок Варвакіса складається з трьох відділів: рибного, м’ясного та овочевого, окрім того тут ще можна купити запашних приправ, горіхів та сирів. Ще на території ринку  є безліч таверн, в яких можна дешево перекусити.

greece food-1
greece food-1
greece food-1
greece food-1Проте, на цей ринок полюбляють ходити на закупи старші люди або ж туристи, а в основному греки надають перевагу супермаркетам. В останніх продукти є дещо дорожчими, ніж на ринку Варвакіса. Ось, наприклад, дві рибини  на ринку ми купили за 1 євро, філе курки на 2,2 євро.
greece food-1
greece food-1
greece food-1
greece food-1Найбільшим щастям було натрапити на оливки, дешеві та смачні оливки. Від 2 до 6 євро, а в супермаркетах їх ціна 5-7 євро за кг. Овочі та фрукти дійсно дешевші, ніж ми купували в carrefour перед тим. Та й м’ясо в великому супермаркеті ми бачили по 6-9 євро, а в менших взагалі нема, лише якесь нещастя заморожене.
greece food-1
greece food-1
greece food-1
greece food-1На ринок Варвакіса краще приходити до обіду, ми прийшли о 14:00, а рибний та м’ясний відділи вже зачинялися, хоча в неті бачили інформацію, що мають зачинятися о 18:00.
greece food-1Ще одна смачна цікавинка – Taxini – мелений кужут, якщо говорити про смак, то це мелена халва)
greece food-1Оливки! Ми більше ніколи не купимо ті оливки, що продають у нас в супермаркетах в бляшанках – то не оливки, а гидота, яку Іспанія всім щедро експортує. Справжні оливки ідеально чорного кольору не мають, краще взагалі купувати кольорові. Кожен регіон Греції має свій вид. Форма може бути подовгаста, кругла, велика та маленька. Колір від блідо-зеленого до червонуватого та темно-коричневого. Смак має бути ледь гіркуватий. Вперше ми такі справжні оливки скуштували в Провансі, але нам тоді здалися гіркими, але вони такими мають бути! Всюди оливки тримають в великих посудинах в холодильних камерах або просто на вітринах і краще купувати там на вагу. На ті, що завакуумовані чи в готових упаковках ми навіть не дивилися. Об’їдалися ними кожного дня, поки була можливість їх придбати)
greece food-1

Грецький сир фета теж в кожному регіоні має свій власний рецепт. Це теж наш щоденний раціон. Один раз в день робили свій грецький салат з помідорами, огірками та сиром + оливки окремо.greece food-38Ось наш грецький обід після ринку Варвакіса. Напій з полуниці та льодом – в Афінах треба пити все з льодом 🙂 Рибка та різні види оливок.
greece food-1При нагоді завжди заїжджаємо до ІКЕА, і завжди на обід одну й ту ж страву берем) Ну це ж класно в такому середовищі їсти!
greece food-1Тільки в Греції подають картоплю фрі( а в Польщі ми звикли їсти з пюре. Хоча тут вареннячко можна брати скільки хочеш як і напій.
greece food-1Загалом їжею в Греції ми настільки задоволені, що будемо сумувати за білими сирами, свіжими оливками та натуральними йогуртами! Майже місяць харчувалися тими смакотами. Може до нас хтось почне завозити такі йогурти? Компанія Мевгал експортує в деякі країни і навіть в США!

З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

(Visited 1,231 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments