Австрія, блог

Вікенд у Ґраці (Австрія)

visiting awesome Graz

Місто Ґрац розташоване за 2,5 год. від Відню. Тут знаходяться два сучасні об’єкти, які вже давно стали візитівками Ґрацу поряд зі старою архітектурою в історичному центрі.

При в’їзді в Грац зовсім не віриться, що тут може бути щось цікаве. Абсолютно непримітні райони, ще ближче до центру взагалі якісь некрасиві вулиці, місцями навіть здається, що це якісь бідне місто Румунії.

Проте, потрапивши на територію історичного центру, одразу змінюється думка про Ґрац, хочеться все досліджувати і встигнути побачити так багато цікавих місць.

Парковка в центрі така ж як і у Відні. Приблизно 1,8-2,6 євро/година. Але якщо припаркувати авто трішки далі, то ціна буде 1,6 євро/год.

Пройшовши кількасот метрів, одразу потрапите до найепатажнішого об’єкту – музею сучасного мистецтва Kunsthaus – у вигляді гігантського скляного органу.

На першому поверсі знаходиться стильна кав’ярня та крамниця з цікавими книгами та речами. А можна піднятися на вищі поверхи у виставкові зали за 9 євро/ особа.


Одразу поряд великого органу знаходиться наступний арт-об’єкт Murinsel від Нью-Йоркського архітектора – залізно-скляний острів у вигляді мушлі, звідки два пішохідні мости з’єднаються з берегами ріки Мир.

Нам видався цей об’єкт на фотографіях більш вражаючий, аніж вживу. Хоча течія ріки дуже сильна, а Murinsel стійко витримує цю силу води. Всередині мушлі є амфітеатр та ресторан.

Шкода, що річка Мир не є кришталево чистою як в Мостарі, тоді б вона підкреслювала красу самої мушлі)

Огляд Сучасної архітектури на цьому завершується, бо одразу поряд починається історична частина Ґрацу.

Над старим центром височіє вежа з годинником Grazer Uhrturm – 28 м заввишки і поряд оглядовий майданчик, точніше велика територія з парком Burggarten.

Піднятися на той пагорб можна з чотирьох боків, найближчий з них – сходами. На вертикальній скалі збудувані сходи з оглядовими майданчиками, бо звідти відкриваються також красиві вигляді на місто і звичайно ж добре видно музей у формі органу, тим паче його глибокий синій колір виділяється поміж рудої черепиці дахів будинків.

Насправді в парку Burggarten є безліч всіляких стежок, які приводять до панорамних виглядів на Ґрац з усіх сторін.

Панорама Ґрацу можливо не сильно вразить, адже австрійці якимось дивом понабудовували поміж красивих старих будинків з багряною черепицею зовсім непривабливі новобудови, з нецікавими фасадами, які зовсім не пасують до загальної картини. Проте, знаходиться високо над місто і бачити усе як на долоні досить цікаво.







На головній площі Ґрацу є великий фонтан  та  розкішна Ратуша.




Посередині площі розташований міні-фестиваль або ринок, де в кількох прилавках продають такі улюблені австрійцями сосиски. Обожнюють вони їсти жирні сосиски з булочкою вартістю 3,5-4 євро за маленьку порцію. Скуштувати хоча б один раз варто!visit graz austria-33a


Будинок-невидимка. Повністю скляний зверху до низу. Дуже круто виглядає на фоні старої архітектури – немов дзеркало.

Площа Karmeliterplatz з красивим озером та простором.




Деякі вулички та площі в Ґраці  можуть комусь нагадати італійський Рим, через відтінки кольорів та ставні на вікнах на фасадах.

Щоб випити якісної кави, варто піти трішки далі по головній вулиці за Ратушею в кав’ярню Buna Kaffeeladen . Ціни там звичайні для Австрії, але дешевші, ніж у центрі Відня. Капучіно коштує 3,5 євро за свіжу та якісну обсмажку. Є також альтернативна кава і кілька десертів.


Щось цікаве та незвичне можна знайти у Ґраці – маленьку вежу з прекрасними двоспіральними кам’яними сходами. Це зовсім поруч парку Burggarten, вхід з вулиці Hofgasse.

Зайшовши через арку у подвір’я, треба слідувати за вказівниками на стіні Doppelwendeltreppe і шукати чарівні сходи.

Двоспіральні сходи неймовірної краси. Їх можна побачити безкоштовно і майже без туристів.




Ґрац поза межами старого центру трішки відлякує своєю архітектурою, але в історичному центрі є на що подивитися, чому здивуватися. Це місто точно не подібне на жодне інше завдяки витворам сучасного мистецтва у вигляді дивних та водночас цікавих будівель. Тому сюди варто завітати на вікенд. А потім можна поїхати на озеро Блед в сусідній Словенії, що за 200 км від Ґрацу.

Вікенд у Ґраці (Австрія) Click to Tweet
(Visited 3,466 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments