Slovenia, блог

Відвідайте привітну та красиву столицю Словенії – Любляну

visiting a lovely Ljubljana

Ще їдучи по дорозі з озера Блед через красиві акуратні і такі ідеальні поля, ліси, села та гори Словенії ми почали дивуватися, чому тут так красиво. Ну справді, де не подивися- всюди як на картинці. Спокій та гармонія – ці два відчуття переслідували нас постійно.

Мальовниче озеро Блед в Словенії


ЧИМ ЦІКАВА ЛЮБЛЯНА.

Сучасність. Тут всюди вбудовують, інтегрують сучасні конструкції для зручності, які зовсім не заважають історичному центру.

Наприклад, біля головного потрійного моста поруч збудували скляний мінімалістичний, який виглядає майже невидимим.

Ще один міст – напівкам’яний, напівскляний з дивакуватими скульптурами. Внизу діють безкоштовні туалети, а дерева, розташовані на нижньому рівні, акуратно зберегли, зробивши отвори зверху в мосту.

Вздовж променаду, де зосереджено найбільше ресторанів, є бетонні сходи вздовж всієї вулиці, ближче до ріки трава і кущі. Є ще майже невидимі паркани з тросів.

Ще варто зауважити за рекламні вивіски закладів. Вони акуратні, мінімалістичні і майже непомітні!

Фонтани з питною водою. Люблянці дуже пишаються цим, навіть програму на айфон зробили з позначками цих фонтанів, бо все ж не з усіх можна пити.

Тут є багато парків красиво облаштованих – все заради затишку та відпочинку.

Люди. Саме вони створюють затишну та спокійну атмосферу, в якій так приємно перебувати.

Історичний центр повністю перекритий для авто, ті хто робить розвезення та доставку – зовсім непомітні, чемно та тихо їздять, пропускаючи пішоходів.

Проте тут так багато велосипедистів – від малого до старого. Молодь також полюбляє скейти і ролики. Всі чемно їздять з кошиками, з дітками, незаважаючи один одному. Старші люди їздять на транспорті з моторами. Є туристичні маленькі авта для старших (до речі, також плюс для Любляни за такий жест)

Велосипеди залишають на парковках і з колодками, і без них. Пішоходи і ті, хто на роверах без проблем поєднують своє існування на вулицях)


Собаки. Тут дуже люблять собак. Люди беруть їх з собою дуже часто, сидять в кав’ярнях на терасах з ними, гулять вуличками центру, бігають, навіть на роверах їздять з ними. Також тут поруч питних фонтанів є мисочки для собак.


Атмосфера. В Любляні немає «запрошувальників» в ресторани, немає жебраків. Проте тусується безліч молоді, старших людей. Туристи здебільшого – це німці, австрійці, британці, італійці.

Люди дуже привітні, спокійні, непоспішні, пенсіонери також катаються на роверах.

Всі ресторани, кав’ярні заповнені відвідувачами, які сидять на красивих терасах без огороджень. Межу території ресторану можна побачили лише по іншому дизайну стільців і столиків.

Навколо все виглядає акуратно, мило, кольорове. Красивий канал ріки Любляніци проходить по центру, на берегах видно гарні фасади, вивіски і біленькі парасолі без страшних логотипів пива чи кока-коли.

По каналу катають на човнах, але їх не так багато. Щоб побачити один пропливаючий поруч, потрібно трішки чекати. Колір води приємний – темний бірюзовий.







Туристів є достатньо. Тут дуже добре розвинута допомога для навігації по місту, безліч брошур, розваг, підказок. Багато програм на телефони.

В одному з інфо центрів можна взяти в оренду велосипед всього за 2 євро/ 2 год. Цілий день вартує 8 євро. Є ще інші велопрокати з дорожчою ціною.



Окремо хочеться розповісти про Люблянський замок, що височіє над містом на пагорбі.

Від початкового замка залишилися небагато, адже були руйнування, перетворення на в’язницю чи житлові приміщення для бідних. Зі старого залишилася готична вежа з годинником. Врешті-решт Люблянський замок збудували заново, і це не реставрація а сучасний проект, який дуже вдало втілили.

Це не нудний музей, а креативний та атмосферний простір, в якому проводять фестивалі концерти. Проте, щоденно всі бажаючі можуть заходити всередину на територію для проведення часу в класному середовищі, де є ресторан, кав’ярня, оглядовий майданчик, вбиральня та парковка, паркова територія, місця для посиденьок. Це все безкоштовно.

За окрему плату (7-10 євро) можна піднятися на стару готичну вежу з візитом у музей. Або ще платна послуга підйому чи спуску на нещодавно збудованому дуже крутому фунікулері.

Ціна квитка в обидві сторони 4 євро. Проте, пішохідний підйом до замку зовсім не важкий, є безліч стежинок і точок, звідки відкриваються гарні краєвиди на різні сторони Любляни.





Люблінський замок, це місце в якому хочеться бувати часто. Офіційний сайт тут.




ЧУДЕРНАЦЬКІ СКУЛЬПТУРИ ЛЮБЛЯНИ

З-поміж всіх мостів через річку Любляніца є найбільш дивний. Міст М’ясника (Mesarski most) або міст відлякуючих скульптур. А другою причиною є те, що на цьому мості закохані пари кріплять замочки в знак їхнього кохання)

Любляна – місто приємне, затишне та красиве. Люблянцям, певно захотілося чогось екстраординарного, тож, мабуть, через це тут можна зустріти витвори сучасного мистецтва, які не схочеться роздивлятися, фотографувати і підходити до них близько ) Але точно це не сходить з вуст кожного гостя міста, які будуть згадувати у свої розповідях, що у Любляні є чудернацькі і незрозумілі скульптури.






ЧОМУ ЛЮБЛЯНА Є ДРУЖЕЛЮБНИМ МІСТОМ?

Одна велика безкоштовна парковка у центрі Любляни. Це прекрасний жест з боку міста для відвідувачів -туристів. І це перший пункт щодо дружелюбності Любляни.

Другий – безкоштовні вбиральні. Під кожним мостом в центрі є туалети, на території замку також. Це сучасні красиві конструкції, мінімалістичні і лаконічні. Працюють не цілодобово, а мають графік.

Третій – все необхідне облаштоване для велосипедистів, яким комфортно використовувати цей транспорт щодня.

Четвертий – питна вода у фонтанах.


П’ятий – безкоштовні мапи міста та професійні інфоцентри. Це важливий пункт, і про безкоштовні мапи ми зазначаємо через те, що, наприклад, у Венеції та Флоренції, ця паперова дрібничка платна (3 євро?!).

Любляна заслужила титул Зеленої столиці 2016, саме через наявність багатьох парків, в тому числі в центрі міста, чистої питної води у фонтанах. А також дбайливим ставленням до екології та розділенням сміття в спеціальні контейнери.

СМАЧНІ ЗАКЛАДИ ЛЮБЛЯНИ

Найцікавіший та найпопулярніший заклад Любляни – це Lolita (Лоліта).

Насамперед всіх приваблює дизайн інтер’єру, адже тут досить унікально, цікаво і якось по-дівчачому красиво і вишукано . А чого тільки вартують гігантські чорні черешні, які виступають лампами і саме вони є ключовою прикрасою. Старі високі вікна до стелі, багато простору і вітрити з неймовірними солодощами. Це місце маст візіт у Любляні.

Капучіно+десерт вартують приблизно 4-5 євро.






Найсмачніша кава у Любляні по версії усіх джерел – це в маленькій затишній кав’ярні – Cafe Čokl

Як запевняють власники кав’ярні, вони купують кавові зерна в найкращих виробників, а далі самі займаються обсмаженням зерен. Тож, в Cafe Čokl можна випити дійсно смачну та ароматну каву, в тому числі заварену Альтернативним способом. А також купити кавові зерна чи помелену собі додому.

Ціна 250 г – 8 євро. Капучіно – 1,5 євро. Кемекс 100 мл – 2 євро.

Знаходиться Cafe Čokl одразу поруч фунікулера, який веде до замку.

На морозиво варто йти у заклад на набережній Cacao. Тут неймовірно смачне морозиво, завжди великі черги, простора тераса з виглядом на ріку і все в шоколаді.





Перекусити сосисками, які так популярні в Австрії, можна в маленькому закладі

Klobasarna. Тут є навіть зупа з додаванням сосиски і вартує порція 4 євро.

Символ Любляни. Найголовнішим мешканцем та охоронцем Любляни є Дракони, що живуть на драконовому мосту та інших важливих атрибутах міста.

А ще найпопулярнішим мостом у Любліні є Тримістов’я (Tromostovje) – потрійний міст, що з однієї точки наче кидає промені на інший берег ріки і сполучає найголовнішу площу Прешерна і площу Міську.














ОБОВ’ЯЗКОВО ВІДВІДАТИ В ЛЮБЛЯНІ ФЕСТИВАЛЬ ЇЖІ

Кожної сонячної п’ятниці в теплий період року мешканці Любляни влаштовують гастрономічне свято під назвою Otprta kyhnja, тобто Відкрита Кухня.

Це Відкритий фестиваль їжі, де тутешні ресторани, кав’ярні пропонують цікаві страви, які готують на відкритому вогні. Або ж пекарні пропонують свіже випечені смаколики. Тут стільки всього смачного, що кортить скуштувати усе!

Атмосфера дуже приємна та апетитна.











Відкрита Кухня зроблена насамперед для місцевих мешканців, яким організатори пропонують відпочити, потусити та розслабитися від важкого тижня і класно почати вихідні.

Відбувається цей фестиваль в самому центрі Любляни на площі Pogačarjev trg, що зовсім поруч фунікулера до Замку, моста з чудернацькими скульптурами і ріки.

Тож, обов’язково плануйте свою поїздку так, щоб у п’ятницю завітати на фестиваль. Але перед тим дивіться на прогноз погоди та офіційний сайт

Саме на фестивалі варто ще скуштувати національний смаколик Словенії – випічку Potica. Це схоже на смачну маковий рулет.

ПОРАДИ ДЛЯ АВТОМАНДРІВНИКІВ

В центрі Любляни парковки розділені на категорії з певним максимально дозволеним часом для паркування. 1 год. коштує 0,7 євро. Є ще підземні гаражі на кілька поверхів під зеленими парками. Там якщо до трьох годин, то ціна 1,2 євро/год. , а після трьох годин ціна зростає в два рази- 2,4 євро/год.

Припаркувати авто на цілий день безкоштовно в центрі міста можна на території біля замку. Відкрито з 9:00 ранку і до вечора 21:00, тобто цілодобово лишати авто не можна.

Тож, без сімніву, обирайте Любляну для своєї наступної мандірвки. Це місто вам обовязково сподобається!

Відвідайте привітну та красиву столицю Словенії - Любляну Click to Tweet

Морська перлина Словенії – Піран, або Маленька Венеція

Топ-місця Балкан, які варто відвідати

5 місяців подорожі по Балканах на автомобілі: як це можливо та цікаві факти

(Visited 1,889 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments