блог, Іспанія, Канарські острови

Неймовірні виноградники Лансароте

Чому ми закохалися в Лансароте і найбільш неймовірні умови для виноробства.Неймовірні виноградники Лансароте, Канарські острови

Наш вибір куди поїхати в наступну подорож випав на Канарські острови власне через Лансароте. А саме виноградники, які тут дивовижним способом вирощують. Ми вже розповідали, що на Лансароте майже 300 років тому було виверження 32-ох вулканів аж 6 років підряд! Це неймовірно довго. Колись на цьому острові була плодюча земля і вирощували виноград, і навіть після покриття ґрунту товстим прошарком лави, тут й надалі займаються виноробною справою!

Виноградна долина знаходиться в центрі острова Лансароте. Поміж кратерів та застиглої лави можна побачити дивні ями з зеленими кущиками в середині.

lanzarote vineyards canary islands

Через рік, після побаченої випадково картинки з цими виноградними полями, ми опинилися тут. Бажання здійснюються!

Цей унікальний метод вирощення винограду є тільки на Лансароте, більше ніде в світі. Місцеві люди змушені були ввімкнути свою креативність і ризикувати, придумуючи як вижити на цьому спаленому вулканом землі. Вирили глибокі ями, щоб дібратися до плодючої землі. Зробили огородження з закам’янілої лави, яке захищає виноград від сильних вітрів. А звідки ж береться вода? На цьому острові якщо буває дощ, то це свято відбувається раз на рік. Проте земля покрита зверху прошарком пікону – вулканічною породою, яка вночі втягує вологу, а в день не дає випаруватися і зберігає зволоження для винограду.

Всього на острові Лансароте є аж 23 виноробні. Виготовляють червоні, рожеві та білі вина. Але, червоні вина на смак надзвичайно дивні, мабуть тому їх продають в меншій кількості.

На щастя, на виноградники острова Лансароте можна заїжджати і ходити по них будь-коли. Не все є на цьому острові платне 🙂

Ми одразу поїхали в найпопулярнішу виноробню Лансароте –  бодега Ель Херія (Bodega La Geria) на дегустацію вин.

Ціна пляшки від 8-9 євро. Можна скуштувати дегустаційний сет з трьох видів вин за 3 чи 5 євро.

З винограду тут ще роблять косметику по догляду за тілом.

З усіх різновидів вирішили взяти рожеве, бо найбільше нам засмакувало.


На острові Лансароте всі будиночки білого кольору і тут немає рекламних білбордів ніде. Це також унікальність серед Канарських островів.

Іншого ранку ми знову приїхали на виноградні поля, бо не потрапили в ті ранні години в Парк Тіманфайя з кратерами.

Парк Тіманфайя на Лансароте або пригода в чарівному автобусі

Ці ями люди викопують власноруч, а потім і доглядають за виноградом руками, індивідуально в кожній ямці.

Такий краєвид неподібний до жодного іншого і вражає !





Іншого дня ми заїхали ще до однієї бодеги. Найбільша та найстаріша виноробня Ель Гріфо (Bodega El Grifo). На території ще є музей, який спроектував Сесар Манріке. Вхід з дегустацією 6-ти вин 11 євро на двох.

Така красива тераса! Мінімум бетону і штучності,  як і всі роботи Сесара, який бажав робити все в гармонії з природою.

Різновидів вин у виноробні Ель Гріфо досить багато, ми зі списку тикали пальцями, щоб обрати 6 для дегустації.

Червоні вина дуже дивні за смаком, наче щось згнило в бочці. А білі вина досить смачні.



Є в центрі острова молодіжне містечко Ла Санта. Ми жили трішки далі за ним, а проїжджаючи одного дня, натрапили на закінчення фестивалю по серфінгу. Стільки людей, машин, папарацці було тоді.


В цьому ж містечку натрапили на один з небагатьох більш-менш гарних сучасних та молодіжних закладів (а не задимлених темних барів з гральними автоматами чи ресторанів з пластиковими меблями).

Страва на двох, якою насправді не наїсися, складалася з курячих котлеток, кількох шматків лапок восьминога, сиру з Фуертевентури та Канарської картоплі. Все це з соусом та оливками. А для аперитиву дають булочки з соусами мохо. Все це коштувало разом з водою 18 євро. На таку суму ми купуємо половину продуктів в супермаркеті 🙂




А жили ми на Лансароте поруч шумного океану серед білих будиночків в місті Калета Кабайо, в далечині від усіх решта міст.

Випраний одяг зі свіжістю океану)

Позичили серфінг в господарки квартири і фотографувалися на даху.

Цю фотосесію на ліжку було важко проводити: від затягування на дах матрацу до сильного вітру, який постійно робив гніздо на голові 🙂 Але вийшло круто!


ЖИТИ ПОРУЧ ОКЕАНУ. 

Останнє наше житло розташовувалось на північному – заході острова Лансароте в маленькому, зовсім не курортному, містечку за 100-200 м від бурхливого океану.

Океану притаманний сильний вітер. Він створює великі хвилі, а ці відповідно створюють шум. Постійний, без упину. Його можна прирівняти до шуму від машин на переповненому автобані. Звичайно буває інший шум від хвиль, в часи відносно тихого штилю. Тоді це заспокоює і вколисує. Але тут зовсім інакше.

Ці звуки океану завжди нам нагадували біля чого ми живемо. Купаючись в душі чи перебуваючи всередині дому, цього не помітно, але вийти на терасу на даху чи бути поруч відкритого вікна – завжди чути шум океану. А його ще можна бачити на своєму вікні у вигляді солі і вологи, які покривають все скло білою матовою фіранкою. Егеж, хвилі океану досягають дому. Старі дерев’яні вікна та двері зсихаються або розширюються від вологи, фасад облущується.

Це дуже цінний та цікавий досвід жити поруч океану. Але це зовсім не казка. Постійний вітер, шум, відсутність питної чи хоча б дощової води з землі. Більшість людей постійно мають зачинені та зашторені вікна, щоб сховатися від спекотного та яскравого сонця і вітру.

Це просто інша сторона медалі.

Коли ми виїхали зранку в аеропорт, то отримали щастя спостерігати неймовірні барви неба. Це так цікаво переживати та бачити вживу в ранкові часи магії.










Ось так нас проводжав додому острів Лансароте. Від нього ми в повному захопленні і були щасливі побувати тут!

Корисна інформація про Канарські острови:

Як подорожувати між Канарськими островами: пароми та літаки

Як орендувати авто на Канарах: Тенеріфе, Гран Канарія, Лансароте, Фуертевентура

Ще більше про острів Лансароте:

Парк Тіманфайя на Лансароте або пригода в чарівному автобусі

Мірадор Ель Ріо на Лансароте

Неземний острів Лансароте: чому варто відвідати

Або ж про інші Канарські острови:

Тенеріфе, Гран Канарія, Ла Гомера, Ла Пальма, Фуертевентура

(Visited 887 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments