блог, Європа, Італія

Венеція-красивий гід, цікаві поради ч.2

Венеція – це місто, яке варто відвідати кожному! Великий фотозвіт.

В частині №1 ми розповіли про житло в Венеції, дали поради де краще орендувати. Про транспорт Венеції – вапорето. Про Ґранд канал, район Сан Марко та гондоли.

Венеція-красивий гід, цікаві поради ч.1

В частині №2 про Венецію ми розповімо про райони Кастелло, Сан Поло, Дорсодуро. Заклади, які варто відвідати, щоб покуштувати смачненьке і де поринути в атмосферу місцевих.

Про острови Сан-Джорджо-Маджоре (San Giorgio Maggiore), Мурано (Murano) і Сан Мікеле (San Michele), Бурано (Burano), Маццорбо (Mazzorbo) та Торчелло (Torcello), і острів Лідо (Lido di Venezia).

Район Кастелло

Район Кастелло знаходиться поруч району Сан Марко. І тільки ступаючи на його територію, одразу відчувається легкість, відсутність натовпів, інші вулички, дешевші ціни. castello venice map copy

Ми одразу швиденько пішли шукати заклад, в якому готують пасту з собою. Dal Moro‘s – Fresh Pasta To Go.

Ледь помітний маленький заклад, проте якщо надворі довга черга – то одразу зрозуміло, що правильно прийшли. Смачна паста кількох різновидів за 5 євро/порція. Можна добре наїстися.


Неподалік знаходиться крамниця з морозивом SuSo.

В районі Кастелло розташована найкрасивіша книжкова крамниця у світі. Так написано при  вході. Libreria Acqua Alta

Ця книжкова крамниця  – суцільний хаос, де книжки розкладені не на поличках, а у ваннах, тазиках, гондолах. Деякі слугують матеріалом для сходів і стін. Інколи рівень води у Венеції піднімається і щоб книжки не затоплювало, власник складає їх у ємності, такі як ванни. Щоб знайти бажану книгу, потрібно чимало перерити або краще запитати у власника, який і є продавцем.





Ще в районі Кастелло багато милих вуличок і мостів. Тут можна зустріти грецьку церкву з вежею, яка нахилена до води.

Рано чи пізно всі приходять до Арсеналу. Це місце, де колись будували кораблі. Зараз там територія закрита. Але можна подивитися на величні ворота, і зайти в музей кораблебудування. Сама площа досить затишна, малолюдна і там є ресторани з терасами.

Ще далі за Арсеналом є великий парк з деревами GIARDINI PUBBLICI. Зайшовши туди, зовсім забуваєш, що ти у Венеції, де тальки водні канали та кам’яні будинки на воді. А тут відкривається просторий парк, вже трішки інші (простіші) будинки.

В цьому районі можна зайти в креативний простір – оранжерею Serra Dei Giardini

Тут є кава, Шпріц Апероль і мінімальна їжа. Ціни на каву і перекус від 3 євро.

Чи варто йти до кінця району Кастелло? 

На нашу думку – ні. Ми пішли гуляти за парк в крайні райони острова і вже рідше почали бачити ту Венецію, яку звикли – з красивими каналами і будинками. Все більше зустрічали стандартні будівлі, аж поки взагалі натрапили на відсутність каналів і звичайні кількаповерхові багатоквартирні житлові будинки. А, ще одразу згадується – запах! Там смерділо каналізацією. Важко уявити як люди там живуть, тим паче з добиранням на материк дуже довго.

Слов’янська набережна (Riva degli Schiavoni) 

Найдовша набережна Венеції, яка має довжину близько 1,5 км. Нею власне можна повернутися з району Кастелло від Арсеналу назад до площі Святого Марка. Проте, на цій набережній бувають затори з людей, особливо ближче до головної площі.


Саме на цій набережній можна зустріти велетенський корабель як за піратських часів.

На мостах буває важко протиснутися, щоб пройти ) і саме тут продають сувеніри за найдорожчими цінами, особливо капелюшки від сонця.

Але також зі Слов’янської набережної відкриваються гарні краєвиди на Ґранд канал в бік площі Сан Марко і палац Дожів.




Район Сан Поло

Район Сан Поло розташований неподалік першої зупинки усіх – площі Риму або ж вокзалу Санта Лючія. Тож, сюди можна пройтися пішки і не плисти на вапарето за 7,5 євро. Тим паче, в цьому районі дуже красиво і менше натовпу. Сан Поло знаходиться поруч району Сан Марко, також в центрі, проте, ціни тут вже менші. san polo venice map copy











Тут знаходиться музей Леонардо Да Вінчі в приміщенні церкви Сан-Барнаба.

Il Genio Di Leonardo Da Vinci Museo






На площі біля музею Да Вінчі дуже красиво. А ще там знаходиться натуральне і найсмачніше морозиво (gelato) в крамниці GROM.

Велика порція Cono (вафелька) або copetta grande коштує 3,5 євро. Ми брали йогурт+полуниця. Ох, яка ж це смакота!

А ще тут поруч на вузенькій вуличці біля моста знаходиться красива крамничка з масками Ca’ Macana – Maschere.










Район Дорсодуро

Зовсім непомітно район Сан Поло переходить в район Дорсодуро.

Це район студентів та місцевих. Тут немає натовпів і заторів з гондол. Тут дуже смачно, романтично і красиво.






Тут як і в районі Кастелло, є смачна їжа з собою. Pasta fresca BIGOI.

Тож, варто зайти і смачно попоїсти італійської їжі.






Неподалік крамнички з морозивом Grom, можна натрапити на піцерію без вивіски. Ми фасад не сфотографували, але цей заклад чи не єдиний на тих ближніх вуличках. Отож, піца там найсмачніша, яку ми тільки куштували будь-де. За всі дні в Венеції ми тільки й прибігали сюди, купувати шматочки свіжої піци з печі (хоч і електричної). Ціни від 2,5 євро. З голубим сиром 3 євро.






Міст Академії (Ponte dell’Accademia), про який ми вже писали, що з нього відкриваються найгарніші краєвиди на Венецію і Ґранд канал. Вулички біля цього моста зі сторони району Дорсодуро просто чарівні. Саме ця територія Венеції нам найбільше сподобалася. Ну дуже затишно там. Також там знаходяться одні з красивіших готелів, якщо пощастить можна заглядати у їх дворики. Або спостерігати за місцевими, які сидять на терасах вздовж каналів і мило спілкуються.










Туалети в Венеції – це окреме питання ) Адже, і кав’ярні і громадські вбиральні просять за це від 1,5-2 євро. Тому, краще на ті гроші замовляти собі щось випити чи поїсти в кафе і заодно сходити по потребах.








На краю Ґранд каналу

На краєчку району Дорсодуро закінчується Ґранд канал, який втікає в Венеціанську лагуну. Звідти відкриваються простори. Тут знаходиться колишня будівля міської митниці, а на сьогоднішній день центр сучасного мистецтва – Пунта-делла-Догана (Punta della Dogana). Ми прийшли туди надвечір, тож в середину не потрапили.











В Районі Дорсодуро все крихітне, проте дуже затишне. Тут немає великих площ, великих вулиць. Все маленьке, більш зелене і душевніше. Будиночки виглядають казковими, а дерев’яні стовпці біля причалів розфарбовані як цукерки .

Найбільша магія починається коли сонце лише зайшло, але ще півгодини небо світле.  Ліхтарі на вулицях вже вмикають… і тільки насолоджуйся навколишньою красою.






Район Дорсодуро – це район тусовки для місцевих і студентів, а значить бюджетний. Потрібно шукати заклади, де відвідувачів багато і вони стоять чи сидять біля на вулиці.

Є одна вуличка, на якій багато винних барів. Для нас найгарнішим баром стала Osteria Al Squero

Яка ж тут крута атмосфера! Багато місцевої молоді, або такі ж як ми приїжджі: які хочуть поринути в звичну для них атмосферу. В Венеції популярною їжею є канапки cicchetti. Чікетті – це як іспанські тапаси – закуски для вина. Вартують такі канапки 1 євро. Вони дуже гарно виглядають на вітрині, а потім ще й смачні виявляються)

Зазвичай всі беруть Шпріц Апероль та кілька канапок. Ціна коктейлю 2,5 євро.

В середині вільних місць немає, а ось назовні вставай куди хочеш і спілкуйся, дивлячись на канал і сусідній гараж з ремонту гондол.

Острів Джудекка і Сакка-Физола (Sacca Fisola).

А далі ми пішли по набережній з виглядом на промислову частину Венеції. Тут протікає великий канал Джудекка.

На сусідньому острові видно величну фабрику борошна Molino Stucky. Проте, зараз там відкрили готель від мережі Hilton з нереальним басейном на даху і виглядом на Венецію!

По дорозі до площі Риму, ми зайшли в супермаркет Condo закупитися продуктами. Запам’яталося незвичне почуття, коли стоїш біля каси в невеличкій черзі і бачиш як біля прозорих дверей у великому каналі коливається вода.

Район Санта Кросе (Santa Crose)

Це привокзальний район, не туристичний. Більшість людей лише трішки його пізнає, якщо йдуть пішки від площі Риму в район Сан Поло чи Дорсодуро. Під вечір тут взагалі рідко люди зустрічаються. Десь чути як в шкільному спортзалі грають в баскетбол, або хлопці з дівчатами вертаються додому. Тихо, спокійно, красиво! santa croce venice map copy




Острів  Сан-Джорджо-Маджоре (San Giorgio Maggiore).

НА цьому крихітному острові розташований Собор Сан-Джорджо Маджоре (Basilica di San Giorgio Maggiore). Можна піднятися на компанілу (дзвіницю), звідки відкриється гарний ракурс на площу Сан Марко.

Вартість квитка 3 євро. Проте, на острів ще потрібно доїхати. А зробити це можна водною маршруткою вапорето, де квиток коштуватиме 10-15 євро/особа в два боки.

Що подивитися навколо Венеції

Якщо є час і бажання, то можна відвідати ще інші острови Венеції.2 Murano web

Острів Мурано (Murano) і Сан Мікеле (San Michele).

Острів Мурано – відомий острів, де живуть склодуви. Саме тут виготовляють муранське скло, яким люблять прикрашати розкішні палаци. Також можна відвідати музей скла за 4 євро. Або подивитися вживу як видувають зі скла різні вироби.

Колись склодувам не дозволяли покидати острів і зібрали їх всіх докупи саме на одному віддаленому острівці, щоб ні в якому разі конкуренти не дізналися секрету виробництва Венеціанського скла.

По дорозі на острів Мурано можна вийти на острові Сан Мікеле. Цей острів використовують виключно як цвинтар, хоча раніше там був монастир, а потім в’язниця. 4 Burano web

Острів Бурано (Burano), Маццорбо (Mazzorbo) та Торчелло (Torcello)

5 Burano Torcello Mazzorbo

З острова Мурано можна відправитися до цих наступних островів. Спочатку варто вийти на  острові Маццорбо – маленькому, затишному та зеленому. На цьому острові можна побачити виноградники та зелені сади і різнокольорові будинки. Звідси варто пройтися пішки до острова Бурано по старому дерев’яному мості.

Острів Бурано – ще один популярний напрямок з Венеції. Острів, на якому виготовляють мереживо. А ще тут все кольорове. Всі будинки розфарбовані яскравими барвами. Тут є своя «Пізанська вежа». 52- матрова кампаніла церкви Сан Мартіно добре похилилися додолу. Проте, не всі допливають на цей відділений острів,який знаходиться за 7 км від площі Сан Марко. Потрібно хвилин 40 потратити в одну сторону.

Торчелло – острів для усамітнення та насолоди від природи. Тут збереглись лише кілька середньовічних будівель. Популярним місцем є міст Диявола (Ponte del Diavolo). А також тут розташований красивий готель та один з найвідоміших ресторанів Італії – Locanda Cipriani3 Lido web

Острів Лідо (Lido di Venezia)

Цей острів для пляжного відпочинку, куди зазвичай приїздять місцеві. За 20 хв. від площі Сан Марко можна туди потрапити на вапарето (одноразовий квиток 7,5 євро).

Одна сторона острова вдивиться на Венеціанську лагуну, а інша – на Адріатичне море. Тож, головні пляжі мають вихід в море і вода там чиста.

5 місяців подорожі по Балканах на автомобілі: як це можливо та цікаві факти

5 міст Польщі, які варто відвідати

Вся правда про Airbnb: поради, про конфлікти і знижки

(Visited 3,251 times, 5 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments