блог, Європа, Хорватія

Смачна Хорватія: де скуштувати свіжі устриці (Малі Стон)

Смачна Хорватія: де скуштувати свіжі устриці (Малі Стон) Mali Ston – містечко, що знаходиться в Малостонському заливі, де вирощують устриці. Вода тут ідеально чиста, оскільки знаходиться під національною охороною – прекрасне середовище для устриць. Хорватською – устриці називаються kamenice.ston-1Ми їхали в Mali Ston з острова Брач (Brac), також сюди веде головна дорога зі Спліта (Split), Загребу (Zagreb), оскільки Mali Ston знаходиться в напрямку до найпопулярнішого міста Хорватії  – Дубровник (Dubrovnik). Їдучи в цих напрямках  ( Mali Ston, Dubrovnik) потрібно мати при собі паспорти, оскільки Хорватія роздлілена на дві частини через Боснію та Герцеговину (на карті видно місто Neum – яке належить БГ). Тож потрібно буде проїхати через два кордони. Боснія та Герцеговина лише перевіряє документи (штампу не ставить), а Хорватія ставить новий штамп.

ston-0 Ось містечко Mali Ston о 6 ранку. Тут є два варіанти скуштувати устриці (kamenice): зайти в ресторан на все готове або ж купити на фермі, але все решта за вами ( тобто, відкрити їх самому і мати з собою додаткові інгредієнти, наприклад, лимони). Ще є варіант замовити екскурсію у фермера і в цю вартість увійде частування устрицями.

ston-2Ось так виглядає одна з ферм, де влітку продають і проводять частуваання устрицями, а також мушлями. Але й в березні можна їх знайти.

ston-3Устриці тут самі не розводяться. Їхні личинки вирощують до стану раковини на заводах, після чого привозять на такі ферми, де спеціальним розчином приклеюють до шнурків цілими гронами. Для їх росту потрібна ідеально чиста вода як тут.

ston-1
ston-1Ми знайшли одну господарку, яка продала нам устриці по 10 кун за шт. Вік устриці – 4,5 років – досить великі. Казала що ціни 6-15 кун коливаються.ston-1

ston-1

А цей Джордж Клуні 🙂 подарував нам ще устриць, трохи меншого віку, але для нас це не дуже важливо.
ston-1
ston-1
ston-1Устриці легко відкриваються навіть без спеціального (чи простого) ножа. В нас під рукою були ножниці.

stona-11
stona-12

Щодо смаку устриць – нам сподобалося, їли з соком лимону. Соленого морського післясмаку не залишає, тож можна нічим не запивати. Бо раніше ми пробували устриці в Україні, то залишався солений присмак моря, що хотілося позбутися цього. А тут  – як нічого й не було.
ston-3

Це місце унікальне. Сюди варто заїхати і скуштувати свіжі (свіжіших не буває) устриць і подивитися як вони ростуть.
ston-1

А ці краєвиди ми зустріли по дорозі в Дубровнік, куди й тримали напрямок.
ston-1
ston-1
ston-1

З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

(Visited 1,160 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments