Угорщина

На Вікенд в Токай – виноробний регіон Угорщини

На Вікенд в Токай – виноробний регіон Угорщини

Токай - виноробний регіон Угорщини

ВІДСТАНЬ. ДОРОГА. АВТО

Зі Львова до міста Токай їхати 387 км і приблизно 6 год. часу + перетин кордону. Після перетину кордону залишиться 2 год, решта 4 години по трасі Київ-Чоп.

Для проїзду про автобану Угорщини необхідно придбати вінєтку. Але для поїздки в Токай цього робити не потрібно, бо автобан починається за цим регіоном. Хіба що після Токаю ви поїдете в Будапешт, що за 2 год. їзди на автомобілі.

Вікенд в Будапешті

ВАЛЮТА.

Угорщина хоч і входить до Євросоюзу, проте валюту має власну – Угорський форинт. Більшість великих міст може приймати євро, але це буде дуже невигідно. Тож, краще привезти з собою форинти. Найкращий варіант обміну гривень чи євро на форинт  – це на останніх заправках біля самого кордону з Угорщиною. Курс валют дуже вигідний і угорські гроші там є в наявності.

Tokaj Hungary map web
tokaj winery in Hungary-1

ГОТЕЛЬ. НОЧІВЛЯ В ТОКАЇ

Так як ми їхали в певну виноробню, яка розташована в місті Bodrogkeresztúr, то знайшли ґест-хаус одразу поруч. Багато виноробень мають гостьові будинки для гостей-туристів, які спеціально приїжджають на дегустаційні тури. Наша виноробня місць для ночівлі не має, проте сусідня нас прийняла – Tokaj Nobilis Udvarház. І саме тут ми почали наші перші проби токайського вина одразу по приїзду, власник пригостив нас келихом білого вина власного виробництва.


Зранку ми почали ознайомлюватися з виноробнею Шато Дерезла (CHATEAU DERESZLA) , що знаходиться в місті Bodrogkeresztúr.


ТОКАЙСЬКЕ ВИНО. ВИНОРОБНИЙ РЕГІОН ТОКАЙ.

Токайське вино є дуже відомим у світі. Це десертні солодкі вина з насиченим золотистим забарвленням, які так полюбляли пити королі ще у давні часи.

“Король вин і вино королів»

А все тому, що токайське вино роблять з «майже родзинок».

Виноград збирають восени, коли він влітку під сонцем дозрів, а восени під час дощів та туманів покрився унікальною «благородною» цвіллю, а потім ще під сонцем виноград не гниє. а перетворюється на родзинки одразу ж на лозі. Вже на цьому етапі сонячно-медово-пліснявілий виноград збирають і роблять смачне вино.

Токайський виноробний регіон має дуже сприятливий клімат, дві великі ріки та пагорби, на яких висаджують виноград. Його назвали в честь міста Токай, поруч якого є ще інші маленькі села-міста, де також є виноробні. Загалом є близько 28 поселень та 40 км підземних тунелів з винними погребами.

В підземних погребах також є чорний грибок, який покриває бочки, де дозрівають вина і насичує їх своєрідним ароматом.


У виноробні CHATEAU DERESZLA є спеціальне місце для зберігання кількох пляшок з кожного року. Вони стоять на полицях вкриті чорних мохом, що виглядає дуже цікаво та незвично.

Ми приїхали в одну з найбільших виноробень, вина якої експортують в Україну.








Після підземних оглядин ми поїхали за 2 км дивитися на виноградники, а також на новий завод, який так гарно вписався в природу.

Регіон Токай входить до ЮНЕСКО. Тут діють певні закони щодо вигляду та поверховості новобудов, а також права купівлі землі в цих краях тільки для місцевих, які тут дійсно живуть.

Наша поїздка була напівробочою, тож в кожному місці виноробні ми зупинялися довше, ніж звичайні гості. Всі фото на тему Сомельє можна подивитися на нашому сайті images.rossandhelen.com

А далі ми ще поїхали на інші виноградники цієї ж виноробні в красивіше місце на пагорб, з якого відкриваються краєвиди на ріку, виноградники і Токай.





Цікавий час для відвідання регіону Токай – це щорічні фестивалі токайського вина, які тривають кілька днів.

  • В кінці травня – початку червня відбувається фестиваль вина в Токаї.
  • На початку жовтня відбувається фестиваль закінчення збору урожаю.

На фестивалях можна почастуватися винами багатьох виноробень, скуштувати місцевої їжі та поринути в атмосферу чудового свята.








Після довгої фотозйомки ми нарешті пішли дегустувати Токайське вино.




А ще нас вгостили угорською традиційною стравою – гуляшем. Тільки цей гуляш був не як першою стравою (зупа), а як другою. Основним інгредієнтом є м’ясо та паприка, а також картопля. Подається з соленими огірками.

Ми дегустували кілька видів вина: сухі, асу та самородні. Деякі з них продаються в Україні, або можна купити  в крамницях виноробень в Токаї.

Більш детально про це вино читайте у блозі нашого друга Сомельє


В той день у виноробню приїжджала велика група на дегустацію, але не всі були присутні, тому їхні десерти подарували нам )) Дуже-дуже солодка суміш з шоколаду, печива, вершків, алкоголю. Ніхто з нас не подужав з’їсти до кінця)



Після обіду ми поїхали в місто Токай. Маленьке і затишне, з безліччю винних барів. До речі, вино угорською буде bór.

Після доброї дегустації ми знайшли кав’ярню – чи не єдину – в місті. Тут також можна придбати кавові зерна, бо їх тут обсмажують. Tokaj Coffee Roastery&Co. Ціна за флет вайт 450 форинтів (приблизно 45 грн).


На другий день ми поїхали в замок Ліллафуред. Це не зовсім замок, а готель в теперішні часи – Hunguest Hotel Palota, де навколо великий парк та озеро. А ще є печери, в які пускають на екскурсії і лісовий поїзд. Ліллафуред знаходиться за 12 км від великого міста Мішкольц.


Ще одне цікаве місце на цілий день – це печерні басейни Мішкольц. Спа-купальня з термальними водами як в середині печер так і назовні. Miskolc Tapolca Barlangfurdo.

Квиток на дорослу людину коштує від 250 грн. (10$)

По дорозі назад в Україну можна поїхати іншим шляхом і заїхати в Словаччину у мальовниче місто Кошіце.

Топ-місця Балкан, які варто відвідати

5 місяців подорожі по Балканах на автомобілі: як це можливо та цікаві факти

5 міст Польщі, які варто відвідати

(Visited 2,897 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments