блог, Європа, Хорватія

Чому варто відвідати Хорватію

Чому варто відвідати Хорватію Хорватія – це країна, що входить до Євросоюзу. Станом на 2015 рік ще не є Шенген зоною. Потрапити в цю країну українцю можна задяки наперед виробленій Хорватській візі або ж власникам Шенген візи категорії С. Також підходить болгарська віза.

Термін перебування стільки, скільки зазначено у вашій візі. Наприклад, річна польська Шенген віза дозволяє перебувати 90 днів. При цьому дні перебування в Хорватії до Шенген візи не нараховуються.croatia-1Подорожуючим на авто потрібно мати зелену карту ( її обовязково потрібно робити в країні реєстрації авто).При перетині кордону швиденько перевіряють документи і авто, ставлять штамп в паспорт і все.croatia-1ПЛАТНІ АВТОБАНИ: всі головні дороги ( які сполучають міста зі столицею Загреб) є платними. Одразу після перетину кордону виїдете на платну дорогу.  Але, при можливості, краще їхати дорогами, які ведуть попри берегову лінію – тоді Вас будуть супроводжувати прекрасні краєвиди і цікаві старі містечка.croatia-1Хорватія має свою валюту – куна. Але багато речей рахується в євро, наприклад, оренда апартаментів та транспорту, екскурсії.

ОБМІН ВАЛЮТ можна здійснювати в обмінниках (mjenjačnica) чи в банках. Банків дуже багато різних. З тих, що є в Україні – це Райффайзен банк та Ерсте.croatia-1Хорватія дружелюбна і привітна країна, англійську тут розуміють від малого до великого. Безпечна країна, з хорошими дорогами та зручними автобанами, які сполучають всі головні міста.croatia-1Між островами плавають пароми ferry Jadrolinija, також перевозять машини. Є офіційний сайт з розкладом та цінами (сезон та не сезон), купити квитки можна на місці в спеціальних касах. Приїжджати до пункту відправлення мінімум за годину (влітку мінімум за 2-3 годинин).croatia-1Столиця Хорватії  – Загреб, має стару частину, де можна погуляти, а також там є велетенські торгові центри – кілька штук. Але, звичайно ж, Хорватію краще дивитися в приморських містечках, а також островах, яких в цій країні є багато. Адже, столиця знаходиться далеко від моря.

croatia-1ЇЖА. В Хорватії люблять їсти свіжу рибу і купувати її на Рібарніці (Ribarnica або Fish Market). В кожному селі та місті, які прилягають до моря можна купувати рибу кожного дня зранку ( якщо вночі не було сильної бурі).croatia-1Також Хорватія славиться м’ясом ягнят (lamb), оскільки тут безліч овечих ферм. Овечий сир тут дуже смачний, який варто спробувати, в супермаркетах його теж продають – дуже багато видів є. croatia-1Оливкова олія тут виробляється, а також вино роблять. Ще цікавими є устричні ферми, де можна купити свіжі устриці та мушлі.croatia-1Ми заїхали в перше містечко на морському узбережжі  – це Senj, маленьке та затишне. Тут ми трохи прогулялися під сильним вітром.croatia-1Далі ми попливли на острів Паг (Pag) – цікавий острів, майже без рослинності, всюди каміння та скали. Багато овечих ферм, а також тут роблять сіль. Гарне місто Паг, яке варто там відвідати.croatia-1На материк можна виїхати самому через міст з іншого боку острова.croatia-1Потім на шляху можна заїхати в місто Задар – досить велике і також популярне. Ми там лише транзитом були, тож описати детально не можемо.croatia-1З Задару по автобану ми заїхали в Спліт – найбільше місто-курорт із старою частиною, яка внесена в ЮНЕСКО, є великий парк, кілька пляжів, кілька торгових центрів. З цього міста можна завдяки парому дістатися до багатьох інших цікавих міст та островів. Як, наприклад, острови Брач чи Хвар, місто Дубровник чи Макарска.

croatia-1Всього Хорватії належить 1185 островів. З них лише 46 населені, 672 -безлюдні, 389 є скелями, 78 — рифами.croatia-1

В Спліті ми жили цілий місяць і зробили два звіти: з витратами та з фотографіями і загальним описом. croatia-1А також зїздили в сусіднє місто Оміш.croatia-1Зі Спліта ми попливли з машиною на паромі на острів Брач, на якому прожили тиждень і встигли його обїздити. croatia-1 Припливли в місто Супетар.

croatia-1

Піднялися на Відову горуcroatia-1

Знайшли Долину Блаца.croatia-1
Жили на острові Брач в місті Бол.croatia-1З острова Брач попливли в місто Макарска, а звідти піднялися високо в гори і знайшли долину з неймовірними краєвидами.croatia-1croatia-1Далі завітали на устричні ферми в місті Mali Ston, що знаходиться в Малостонському заливі. Там ми скуштували свіжі устриці просто з ферми.croatia-1До речі, їдучи зі Спліта чи міста Макарска в сторону Mali Ston чи Дубровника готуйтеся перетнути кордон Боснії та Герцеговини і проїхати цією країною приблизно 10 км, а далі знову в’їхати в Хорватію. При перетині кордону Боснії та Герцеговинії штамп в паспорті не ставлять, тільки перевіряють документи. Штамп ставить лише Хорватія після короткого проїзду по Боснії та Герцеговині.croatia-1Дубровник є найбільший відвідуваним містом на Адріатиці. Справді дуже гарне старе місто, огороджене 2 км мурами по периметру. Багато вузеньких вуличок з довгими стрімкими сходами. Можна піднятися на мури і подивитися з висока на будинки.croatia-1Це була остання зупинка в Хорватії, далі ми поїхали в Чорногорію. При можливості дослідимо Хорватію ще, нам тут дуже сподобалося і залишилося непобачених багато островів!croatia-1Основні слова, які було б добре знати: Доброго дня! – Добар Дан

Дякую – Хвала

До побачення – Бок або Чао (вітатися теж можна Чао) або Довідзеня

Прошу – Молім

Запрошення до покупки чи каси – ізволіте

Хліб в супермаркеті сам не візьмеш, потрібно просити продавця – єдна круха (один хліб)

Риба – ріба

Рахунок – рачун

Загалом в мові багато подібних до польської мови слів, хоча нам казали що ця мова з турецькою багато спільного має.

Хорватам приємно, якщо вживати хоча б кілька їхніх слів 🙂

З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

(Visited 1,217 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments