блог, Європа, західна Європа, Іспанія, Канарські острови

Вище хмар на хребті гігантського кратера – острів Ла Пальма вражає

Вище хмар на хребті гігантського кратера – острів Ла Пальма вражає

Світанок. Палаюче небо. Пекельний червоний відтінок на острові з вулканами. Наче лава віддзеркалюється на небі.

Таку фантастичну картину можна побачити на острові Ла Пальма: якщо прокинутися рано-вранці, піднятися високо в гори і невпинно спостерігати магію природи і фізики. Океан з хмар. Океан кольорів. Виражені контури, наче мережево. Повітряність і загадковість. Гіптонична реальність.

Того ранку ми підіймалися по крутих серпантинах, щоб дістатися вище хмар. А хмари були як на замовлення – фантасичні! А небо палало червоно-гарячим сяйвом.

Roque de los Muchachos-1

Таке видовище насправді рідкісне для нас, тому не звично. Хочеться ще. Тим паче, триває ця вся магія якихось 20-30 хвилин. Так багряно, з густим, таким м’яким прошарком кучерявих хмар. На висоті 2000 м.

Roque de los Muchachos-2

Ми їхали довго, по кручених серпантинах під гору, дорога пролягає через ліси. Вся живність закінчується вже ближче до вершини, тому ми поспішали виїхати на верхівку, але не дуже встигали, тому зупинилися і фотографували з чорними силуетами дерев. Наш шлях вів до Роке де лос Мучачос – найвищої точки острова Ла Пальма – 2423 м.

Roque de los Muchachos-3 Roque de los Muchachos-4

Нам пощастило того дня з погодою і хмарами, бо наступні дні небо затяглося дуже високими хмарами, що навіть вище Тейде!

Roque de los Muchachos-5

Такі розкішні кудряві та густі хмари можна споглядати лише на двох Канарських островах: Тенеріфе (3718 м) і Ла Пальмі (2423м). Всі решта островів надто низькі.

Roque de los Muchachos-6

Сонце якраз сходило за вулканом Тейде і помаленьку освітлювало нас на Ла Пальмі. А ще в цей бік лягає тінь від Тейде, яку ми фотографували, коли піднялися на кратер. (зліва внизу Ла Гомера, а Ла Пальма ховається в тіні справа)

Roque de los Muchachos-6а Roque de los Muchachos-7

Незвичний океан, де замість води- пливуть хмари. Видовище вражаюче і захопливе.

Пофотографувалися – час другого сніданку. Риба і рис як завжди )

Roque de los Muchachos-8

За кадром: насправді було холодно за рахунок висоти, ранньої години і вітру. Але для нас це не причина, головне, щоб сонце було 🙂

Roque de los Muchachos-9

На Ла Пальмі ми познайомилися з гігантськими Воронами чи то Круками. Ці птахи полюбляють підлітати близько до людей, дозволяють роздивлятися себе і таким чином випрошують собі обід.

Roque de los Muchachos-10 Roque de los Muchachos-11

Елегантно позував нам один, ми вперше так близько роздивлялися цього птаха, потім максимально близько пофтографували, а він чемно сидів. Вже потім ми здогадалися, що натякав попоїсти. Аж ніяково стало, коли ми поїхали і нічого не дали)) Проте на Фуертевентурі ми, дуже нечемні, добре підгодували кількох. Насправді годувати будь-яких тварин на Канарах заборонено і навіть не можна рухати рослини. Всюди є таблички спеціальні з ілюстраціями і надписами. No feed, no touch.

Roque de los Muchachos-12

Доїхали до обсерваторії Лос Мучачос ( Observatorio del Roque de los Muchachos ). На схід сонця потрапити на територію не вийшло б, бо відкривають шлагбаум з 9:00. Це досить простора територія, на котрій розташовані телескопи, адміністративні споруди і майданчики для вертольотів. Між цим усім є дорога для туристів, яка приводить до оглядового майданчика – Роке де лос Мучачос, найвищої точки острова.

Roque de los Muchachos-13

Щодо обсерваторії. Тут знаходиться один з найбільших телескопів у світі. Це є головна обсерваторія по дослідженню всієї північної півкулі! Це все настільки серйозно, що по всьому острові вуличні ліхтарі встановлені з жовтого газу, щоб світло не заважало спостерігати за нічним небом. А також тут найчистіше повітря і на острові нема промислових забруднювачів повітря. Все це робить Ла Пальму екологічно чистим островом. І ще є спеціальні астрономічні екскурсії, коли група людей на відповідних оглядових майданчиках має змогу спостерігати зорі за спеціальним телескопом. Ми навіть на таку екскурсію погодилися і купили квитки, дуже було цікаво що і як. Але ж ні, всі наступні дні нашого перебування хмари були так високо, що навіть з Тейде нічого б не було видно(( Дуже шкода, але це напевно must do на Ла Пальмі. Ціна 40-50 євро на двох, але думаєм, що це того варте.

Roque de los Muchachos-14

Національний парк Ла Кальдера де Табур’єнте ( Caldera de Taburiente ). Тут є оглядовий майданчик на найвищій точці 2423 м гігантського кратеру вулкана. Мільйони років тому було надпотужне виверження вулкану з дна Атлантичного океану (з 4000 м виріс до 6423 м). Кратер має діаметр майже 9 км. А Тейде має всього лиш 30 м в діаметрі! Тож, 9 км – це вражаючий розмір. Але завдяки часу та ерозії, дно кратера опустилося аж на 2 км. Тому, стоючи на найвищій точці Лос Мучачос, відкриваєть ого-ого який великий простір і прірва вниз.

Roque de los Muchachos-15

А що ще більш приковує до себе погляд – це вертикальні, гострі як велетенські леза, і жорсткі немов лід, стіни кратера.

Roque de los Muchachos-16

Масштаби вражають. Глибина і гострість.

Roque de los Muchachos-17 Roque de los Muchachos-18 Roque de los Muchachos-19 Roque de los Muchachos-20 Roque de los Muchachos-21 Roque de los Muchachos-22 Roque de los Muchachos-23

Звідси проглядається вся південна частина острова Ла Пальма і також дорога вулканів Ruta de los volcanos, протяжністю 24 км.

Roque de los Muchachos-24 Roque de los Muchachos-25 Roque de los Muchachos-26

В Обсерваторію можна записатися на екскурсію, але нам здалося це не цікавим – розповіді про будову телескопа, ходіння по офісах працівників, тим паче все це відбувається в день і ніхто зорі не покаже, тільки техніку і принципи роботи. Але можливо комусь стане в нагоді, тим більше безкоштовно, потрібно лише зареєструватися на сайті)

Roque de los Muchachos-27 Roque de los Muchachos-28

Отже, на острові Ла Пальма є два найпопулярніші парки: Національний парк Ла Кальдера де Табур’єнте ( Caldera de Taburiente ) з найвищою точко острова – Лос Мучачос. А інший: природний парк Кумбре В’єха ( El Parque Natural de Cumbre Vieja ), який знаходиться на півдні острова. Саме тут є славнозвісна дорога вуланів (Ruta de los volcanos) протяжністю 24 км – з центру острова до самого краєчку півдня аж до іншої вражаючої точки з солеварні Fuencaliente. На території парку знаходиться найсвіжіший вулкан острова Teneguía, котрий мав виверження не так давно, в 1971 році. Зараз територію навколо нього ретельно оберігають, в принципі як і весь острів, та що там говорити – всі канарські острови оголошені біосферними заповідниками і пам’ятками ЮНЕСКО.

La Palma ParqueRoque de los Muchachos-29

Щоб потрапити до початку Дороги  Вулканів, потрібно піднятися по серпантинах через сосновий ліс, що в заповіднику El Pilar до гірської бази Refugio El Pilar. Але нам основне фотосесії, тому спочатку пофотографувалися.

Roque de los Muchachos-30 Roque de los Muchachos-31 Roque de los Muchachos-32 Roque de los Muchachos-33 Roque de los Muchachos-34 Roque de los Muchachos-35

А далі ми заїхали до Refugio El Pilar – це велика територія для відпочинку, де місцеві приїжджають на вихідні на шашлик, який можна приготувати собі в численних акуратних альтанках. Тут є вбиральні з душем. Ресторану нема, тільки якщо хтось з місцевих приїде на фургончику-кіоску і  продаватиме щось для перекусу.

Roque de los Muchachos-36 Roque de los Muchachos-37

Отже, Дорога Вулканів (Ruta de los volcanos) – це те, за чим їдуть на цей острів. Виключно пішохідний маршрут тривалістю 6-8 год. Перепад висот сягає від 600 м до 1350 м. Не всім вистачить сили подолати цей шлях, але сміливці отримають нереальні краєвиди і пригоди, адже стежка вестиме попри вулканічні конуси і лавові потоки. Але – для нас було великим АЛЕ те, що весь парк, всі конуси вулканів покриті сосновим лісом, тобто краєвиди з соснами на фоні океану нас не надихнули йти так далеко, тільки трішки пройшлися і повернулися назад, бо лише з висоти пташиного польоту все виглядає круто, а для цього треба вертоліт) Можете в неті знайти фото з висоти Ruta de los volcanos, в нас, на превеликий жаль, таких нема.

Roque de los Muchachos-38

Тож, ми припаркували машину і пішли стежкою, спочатку через ліс, а далі вийшли до підніжжя першого вулкану.

Roque de los Muchachos-39

Ось приблизно такі краєвиди. Звичайно що є ще інші, з кратерами. Але ми не пішли далі. Хоча тим, хто буде на острові, дуже навіть радимо)

Roque de los Muchachos-40

Ла Пальмі пощастило, що на лавових потоках змогли вирости сосни. Тут справді дуже зелено. Тому острів має іншу назву Isla Verde, що в перекладі «Зелений острів». З усіх мешканців острова – наших менших друзів – можна виділити ворон. Тут на висоті вони будуть спостерігати за вами і підлітати поблище, щоб напроситися на обід. Але пам’ятайте, що нікого годувати не можна) каменів або рослин собі на згадку також брати не дозволяють!

Roque de los Muchachos-41Ось ще статті про острів Ла Пальма: “Неймовірні басейни солеварні”  і “Столиця острова Санта Круз та деякі інші цікаві місцяlanzarote12-2

 

(Visited 1,115 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments