блог, Європа, Польща

Вікенд в Кракові

Вікенд в Кракові

Краків – це наше перше спільно відвідане місто поза Україною ще 5 років тому. І хоч з тих пір ми бували тут знов і знов, Краків – це щось таке доволі знайоме та приємне. На 5-тий наш візит сюди в нас відкрилось інше бачення цього міста, без ейфорії чогось нового та невідомого.  І цього разу ми завітали в певні місця вперше, проте серцем Кракова таки прогулялися.

krakow-1 krakow-2

Краків є найпопулярнішим містом у Польщі, і, мабуть, більшість українців, які  мають візи і бувають за кордоном, теж хоч раз приїздили сюди на вікенд. На Площі є скринька для пожертв задля реконструкції площі Ринок, вона наполовину заповнена, і згрубша можна сказати, що саме українських гривень там доволі багато.

krakow-3 krakow-4

Краків має багато особливостей і унікальностей, що не мають інші до нього подібні міста і це видно неозброєним оком.

krakow-5

З одного боку Маріацький костел з сумною легендою про двох братів і суперництво, що й відображається на вигляді двох веж.

krakow-6

В самому центрі розташована найдовша будівля, яка носить назву Сукенніце. Це будівля, на першому поверсі якої діють сувенірні крамниці та цілий ринок. А на другому поверсі музей та кав’ярня.

krakow-7 krakow-8

А в діагонально-протилежному боці Площі Ринок розташована сама Ратуша, точніше все, що від неї залишилося з давніх давен.

krakow-9

Скульптура, завдяки якій Краків точно не переплутаєш з іншим містом.

krakow-10 krakow-11 krakow-12 krakow-13 krakow-14

В центрі Кракова є Замок Вавель, одразу біля річки. Цього разу ми до нього не ходили. Проте, не змогли проїхати повз набережної. Одного разу, опинившись з самого ранку біля річки і спостерігаючи за життям краківчан, котрі каталися на роверах, бігали, гуляли з собаками – і все це біля води, а ще додати інші особливості Кракова – ми закохалися в це місто. Нам здавалося тут так просторо, сучасно, молодіжно.

krakow-15 krakow-16 krakow-17

А далі ми знову повертаємося в центр.

krakow-18 krakow-19 krakow-20 krakow-21 krakow-22

Цього разу ми вирішили піднятися на Маріацький костел. Вартість квитка 15 злотих. На гору запускають певний ліміт людей, і поки вони не спустяться донизу –  наступні відвідувачі повинні зачекати. А все тому, що дуже вузенькі сходи і розминутися буде досить важко.

krakow-23 krakow-24 krakow-25 krakow-26 krakow-27

Ледве викарапкалися догори, і вже майже розчарувалися через маленькі зачинені вікна всередині, але, на щастя, їх можна відчиняти. Добре, що наверх пускають небагато людей, бо інакше б була черга ще й до вікон.

krakow-28

Через 5 маленьких віконець на всі чотири сторони можна роздивитися Краків.

krakow-29 krakow-30 krakow-31 krakow-32

Наверху вежі є трубач, який виконує давню традицю: кожної години сурмити у всі 5 віконець (що виходять на різні сторони), але кожного разу різко обриваючи мелодію – на згадку іншому трубачеві, якого вбили вороги до того, як той мав закінчити мелодію. А після того трубач махає ручкою всім унизу, вітаючись.

krakow-33 krakow-34 krakow-35

А далі трохи сучасного Кракова. Будівля Конгрес Центру. І шалений рух навколо.

krakow-36 krakow-37 krakow-38 krakow-39 krakow-40

Краків – це молодіжне і креативне місто. Тут можна знайти безліч цікавого і творчого. Потрібно лише відійти трішки далі від Площі Ринок. Ось доприкладу заклади харчування, в котрих нам пощастило побувати.

Смачний Краків або цікаві заклади, які варто відвідати

krakow-41

На вікенд до Польщі – Жешув, Ланцут, Красічин

Топ-місця Балкан, які варто відвідати

5 місяців подорожі по Балканах на автомобілі: як це можливо та цікаві факти

 

(Visited 2,087 times, 3 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments