блог, Польща, центральна Європа

Катовіце – крутий сучасний простір в Польщі

Катовіце – крутий сучасний простір в Польщі

Катовіце – колишнє промислове містечко, яке мешканці перетворюють в сучасний культурний осередок. Від Кракова до Катовіце їхати 79 км по швидкісному автобану А4.

Вікенд в Кракові

В цьому, на перший погляд нічим не привабливому, місті, варто зупинитися і роздивитися детальніше. Завітати не до старої частини, а до сучасної. Сучасний Катовіце поєднює на одній території кілька важливих об’єктів, які в купі утворюють футуристичне середовище – громадський простір, в якому так приємно перебувати. Почнемо почерзі. Наші очі першим ділом забажали піти до такої офіційної і, наче нецікавої, споруди (якщо лише слухати вухами) – International Congress Centre. І дійсно було б не цікаво, якби не архітектура. Вигляд будівлі неймовірний. Графіка, матеріали і кольори. Двома словами: Дуже круто!

katowice-1 katowice-2 katowice-3

Хто як не фотографи оцінюють таке середовище. Одразу на місці ми побачили весільного фотографа і молодят, які тут фотографаувалися. А вибір різних локацій тут величенький.

katowice-4 katowice-5

Будівля Конгрес Центру представляє собою прямокутник, який по середині має заглиблення, на якому зробили пішохідну алею, тож можна піднятися звичайними стежками на дах, відпочити на незвичних лавках і дивитися на краєвид Катовіце.

katowice-6 katowice-7 katowice-8 katowice-9 katowice-10 katowice-11 katowice-12

А ось вхід до самого центру. В середину зайти можна, щоб глянути одним оком, але гуляти не дозволять. Там теж досить цікаво – знаходишся, наче в велетенській печері.

katowice-13 katowice-14 katowice-15 katowice-16 Мабуть, один з найкрутіших Конгрес Центрів у Польщі. Той, що у Кракові гарний, але не вражає як цей у Катовіце.katowice-17

Далі, поруч Конгрес Центру, розташувався the building of the Polish National Radio Symphony Orchestra – хоч і назва довга та складна, але сама будівля і територія навколо мінімалістичні.

katowice-18 katowice-19 katowice-20

В цій будівлі є ресторан, який у літній сезон робить відкриту терасу поміж берізками. katowice-21 katowice-22

Якщо пройтися ще далі по тій самій території, то можна вийти до найцікавішого. Silesian Museum. Здалеку, їдучи по головній дорозі, не одразу зрозуміло, що там таке – якісь чудернацькі скляні прямокутники та старі будівлі промислового минулого.

katowice-23 katowice-24 katowice-25

Але підійшовши ближче, одразу зацікавлюєшся кожною дрібничкою на цій території. Під ногами космічні рослини, збоків скялні будівлі – порожні всередині. Навколо просторо та геометрично.

katowice-26 katowice-27 katowice-28

Все цікаво і притягує погляд. Спочатку ми походили по всій території. Зрідка траплялися якісь перехожі і фотографувалася та сама весільна пара, яка, проти вітру і холоду витримувала фотосесію.

katowice-29 katowice-30

Побачили вхід до музею, зайшовши в середину, потрапили в білий простір – просторий аж занадто.

katowice-31

Спускаючись довгими сходами униз, можна натрапити до лівого крила, де розташована невелика бібліотека, маленька кав’ярня та сувенірна крамниця. В протилежному боці знаходиться вхід до виставкових кімнат. Там представлена культура Польщі до війни, після війни і ще подібне. Нам це виявилося не цікавим, тоді ми пішли довгим світлим лабіринтом до головного холу цієї будівлі.

katowice-32 Там в той час виставлявся один великий витвір польського митця. Дерев’яний будинок на три чи чотири поверхи, ззовні покритий блакитною фарбою, а всередині потаємна висока кімната без дверей, лише з малими віконціями і без стелі – вся в оранжевих фарбах.

katowice-33 katowice-34 katowice-35 katowice-36

Нам це мистецтво пасувало до курток, тому зробили кілька кадрів. А далі знову світлими лабіринтами вийшли назовні. katowice-37

В музеї ми дізналися, що можна підійнятися на верхівку вежі обсерваторії, одразу придбали квитки (в музеї) по 5 злотих. Ввічливий охоронець підняв нас на ліфті. З верхньої точки відкривається все як на долоні. Можна роздивитися футуристичну територію всього музею і все, що поза ним.

katowice-38

Цей музей є другою та сучасною версією музею про край, в якому розташований Катовіце, тобто народознавчий. Такі музеї зазвичай настільки нудні в наших думках, що відвідувати їх ніколи б не стали. Але те, як і на чому зробили цей, варте візиту. Проте на самі музейні історичні експонати ми таки не пішли). Музей розташували на колишній території вугільної шахти. Старі будівлі руйнувати не стали, а навпаки відреставрували і поєднали в одне спільне середовище. Серце музею знаходиться 14 м під землею – у виставкових залах зберігаються найдорожчі скарби зі всього краю, в якому знаходиться Катовіце. А ці скляні прямокутники є стелею приміщень, так до них потряпляє природнє світло.

katowice-39

Ті будівлі, які з цегли – є відреставрованими і чудово доповнюють скляні. В одній такій, де в часи видобування вугілля було машинне відділення, міститься ресторан, в який можна зайти підземним входом (з музею) або ж звичайним з надвору. Ззовні ресторан виглядає дуже цікавим, адже великі арочні вікна високо від підлоги навіюють відчуття чогось гарного. Тільки відкритий він з 12:00 дня, а ми були раніше.

katowice-40

Ще не всі старі будівлі дочекалися своєї реконструкції і не всі приміщення є доступними для відвідувачів, багато з них – адміністративні. Але на території можна гуляти будь-де.

katowice-41

У 1999 році вугільна шахта припинила свою діяльність. В 2006 році був конкурс на проект музею, у 2007 переможцем стало австрійське бюро Riegler Riewe, яке й запропонувало таку цікаву думку про заглиблення на 14 м. А в 2015 році комплекс із 7-ми будівель, 4-ри з яких над землею, а три – під землею, офіційно вдкрили.

katowice-42 katowice-43

katowice-44 Ми дістали море естетичного задоволення, тому рекомендуємо це місце як будете їхати повз Катовіце. katowice-45

А ще поснідали в не менш приємному закладі, який називається Coffe Synergia dobre miesce.

katowice-46 katowice-47 katowice-48 katowice-49 katowice-50

Кав’ярні – це не тільки попити каву та перекусити. Поляки теж роділяють нашу особисту любов, щоб проводити час в таких середовищах для роботи та зустрічей. Того ранку майже за усіма столиками люди снідали, а опісля проводили бізнес-зустрічі чи працювали. А такі середовища надихають і підштовхують до нових думок, особливо креативних.

katowice-51 katowice-52 katowice-53 katowice-54

На вікенд до Польщі – Жешув, Ланцут, Красічин

Топ-місця Балкан, які варто відвідати

5 місяців подорожі по Балканах на автомобілі: як це можливо та цікаві факти

 

(Visited 5,485 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments