Європа, Туреччина

Istanbulcard – зручність громадського транспорту

Istanbulcard – зручність громадського транспорту. Це найкрутіше для нас у Стамбулі. Найзручніша система оплати і користування громадським транспортому у цьому мегаполісі, а як бонус – туалети з оплатою цією ж карткою.  А ще крутіше ту, що для туристів таку картку купити не проблема. Все по порядку. Ось карта громадського транспорту: метро, трамвай, фунікулер. Це те, що найбільше знадобиться для відвідин районів Султанахмет та Галата.

b_y_k_harita_metro-01istanbul metro-17Ось так виглядає трамвай.
istanbul metro-17Це метробус. Він їздить по магістралях у дальніх районах. В той час, коли всі автівки стоять у корках, ці метробуси мчаться по своїй спеціальній лінії, яка огороджена від всіх інших. Решта водіїв тільки заздрять.
istanbul metro-17А це ще одна маршрутка – паром. Який по такій же ціні переправляє пасажирів з Європи у Азію та на Принцеві острови.
istanbul metro-17Як же діє ця Istanbulcard. На всіх головних станціях (а може й на всіх) є такі автомати Biletmatik. Обираєте англійську мову, натискаєте на Istanbulcard і вставляєте 10 лір, знизу випаде карточка. На рахунку буде вже зараховано 4 ліри. Зліва можна побачити Jetonmatik – це для одноразових поїздок, цим не варто користуватися, адже проїзд коштуватиме у два рази більше.
istanbul metro-17Поповнювати карту також легко. Потрібно приставити карточку на спеціальне місце і просто вставити купюру. Нічого більше! На табло з’явиться інформація про залишок на картці.
istanbul metro-17Все, можна їхати. При вході на зупинку, потрібно прикласти карту до екрану в турнікеті ( і знову з’явиться інформація про залишок та окремо вартість проїзду). Якщо не виходить розібратися як купити карту, поповнити її чи з навігацією, то на кожній зупинці є охоронець. Він володіє англійською та ввічливо все пояснить і навіть купить карточку в автоматі.
istanbul metro-17Фішка карточки в тому, що напротязі двох годин наступний проїзд буде коштувати менше. Перша поїздка -2,15 лір, друга – 1,45 лір, третя – 0,57 лір. Наступні вже не знаєм, бо більше пересадок не робили. І це діє на всі види транспорту: автобус, метробус, метро, трамвай, паром.
istanbul metro-17
istanbul metro-17В громадському транспорті не прийнято уступати місце жінкам. Біля вікна є наклейка, що потрібно давати місце таким категоріям людей як: вагітна жінка, старенька людина. Тобто, якщо просто жінка – то не треба 🙂
istanbul metro-17
istanbul metro-17На зворотній стороні карти можна прочитати, що тут відповідють за безпеку та кожний пасажир є застрахований. А також купа камер спостереження усюди, навіть в середині вагонів.
istanbul metro-17
istanbul metro-17Щодо поїздок у метро та трамваях. Це стосується дівчат, хоча й хлопців можливо теж 🙂 Будьте обережні з турками будь-якого віку і не стійте до них спиною. Ні, я не про крадіжки, а про мацання. Хтось об вас може не нав’язливо тертися і не думайте що це випадково! Краще стояти спиною до свого чоловіка або вікна! В інших країнах такого не було…
istanbul metro-17
Веселкова станція до Босфорського університету.
istanbul metro-17
istanbul metro-17Одного разу ми майже випадко проїхалися безкоштовно на трамваї. Просто зайшли з перехрестя на територію трамвайної лінії, де до зупинки було метрів 20-30. І хоча там є камери і охоронець – нас ніхто не зупинив. Але такого робити нікому не радимо!
istanbul metro-17Отже, коротко та про головне.  Istanbulcard – це картка для багаторазового користування громадським транспортом. Діє на всі види перевезень. Навіть є туалети з оплатою по цій системі (це взагалі круто, оскільки часто монет не має). Якщо рахувати по вартості, то одноразовий проїзд коштує 4 лір, а по картці Istanbulcard  – 2,15 лір і менше, якщо пересадки робити напротязі 2-ох годин! Завжди легко поповняти рахунок та сплачувати проїзд навіть у автобусах. Купуючи карту за 10 лір: 6 лір йдуть як застава, а 4 ліри на поповнення і вистачить точно на два проїзди. Щоб повернути свої 6 лір, потрібно повернути карточку у перший знайдений кіоск на зупинках. Що ми й зробили, як тільки вийшли на останній зупинці.  Ми зробили більше 20-ти поїздок і потратили на двох приблизно 35 дол на 7 днів. Нас така система вразила, можливо це дивно, але на такому транспорті подобається їздити, бо зручнішої системи ще не бачили. Ось сайт Istanbulcard http://istanbulkart.iett.gov.tr/en
istanbul metro-17

(Visited 1,671 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments