Албанія, Балкани, Європа

Гірокастра – місто тисячі кроків

Гірокастра – місто тисячі кроків. Поїздку в Гірокастру ми поєднали з відвідинами унікально місця Албанії – Блакитне Око. Від Саранди, де більшість туристів відпочиває влітку, туди їхати приблизно 60 км. Дорога проходить між горами з такими мальовничими краєвидами.Gjirokastra-1
Gjirokastra-1Гірокастра (Gjirokastra) – «місто тисячі кроків» або «місто з каменю». Гірокастра розбудувалася на схилі високої гори, там є безліч довгих вузеньких вуличок та будинків з унікальною архітектурою. Ціле місто внесли до реєстру ЮНЕСКО, оскільки в Балканському регіоні більше не збереглося стільки типових будинків Османської Імперії в такій кількості.
Gjirokastra-1Щоб дістатися від верхнього будиночку у нижній до когось в гості, потрібно чимало пройти кроків старими кам’яними доріжками. Інколи з бруківкою, а деколи із сходинками.
Gjirokastra-1Будинки мають покрівлю не з рудої черепиці, як притаманно старим містам, а з плоского каменю, який тримається на даху без додаткових матеріалів. Гірокастра ще має назву «Сріблястого міста», оскільки після дощу дахи будівель переливаються як срібло.

Регіон багатий на камінь, з якого все що тільки можна і робили. Та й зараз роблять, в сувенірних крамницях є різні вироби, а продавці одразу ж на місці займаються різьбою по камені.
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1Гірокастра має й нові будинки, через що мало не втратила можливість потрапити до ЮНЕСКО, це вийшло за другою спробою. А й справді, видно руду черепицю нових покрівель та кольорові новобудови.
Gjirokastra-1Ми поблукали старими вуличками та подивилися на типові будинки Османського зразку.

В Гірокастрі ще є кілька музеїв та Цитадель на вершині гори, яка дивиться на все місто та регіон. Але туди ми не ходили, бо краєвиди на місто й так видно, якщо піднятися до входу, а всередині музей з воєнною технікою. Вхід платний – 200 лек з особи, а ще додатково за фотоапарат 🙂
Gjirokastra-1Під час правління в Албанії Енвера Ходжі, місто Герікастра він оголосив музеєм, оскільки диктатор тут народився.
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1Головне перехрестя в центрі старої Гірокастри. Тут нема пішохідної зони, оскільки по цих вулицях можна проїхати до замку, а від замку є дороги в інші райони Гірокастри та міста. Тож, йдучи навколо цитаделі пішоходу потрібно ділити дорогу з автівками та маршрутками.
Gjirokastra-1На трьох головних туристичних вуличках розташовані маленькі ресторанчики та кав’ярні, а ще можна купити бурек чи різні сувеніри… Хоча тут полюбляють проводити час і самі мешканці.
Gjirokastra-1Гарна святкова дорога з бруківки, викладена візерунком. А ще мерси, кількість яких підтверджує, що Албанія це країна, де найбільше авто цієї марки. В Албанії можна бачити поржавілі мерседеси з купою слоїв шпаклівки, а є й нові дорогі моделі. Хтось використовує для домашніх потреб, перевозячи картоплю та меблі. А хтось як статусний автомобіль.
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1
Gjirokastra-1Загалом місто Гірокастра вартує щоб туди приїхати і поблукати старими кам’яними вуличками, адже таких міст лишилося дуже мало не тільки в Албанії, а й по всіх Балканах.
Gjirokastra-1

(Visited 831 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments