блог, Європа, Хорватія

Красивий Дубровник – перлина Адріатики в Хорватії

Красивий Дубровник – перлина Адріатики в Хорватії Дубровник (Dubrovnik) – візитна картка країни Хорватії. Найбільш відвідуване місто на Андріатичному морі. Сюди припливають круїзні велетні лайнери з Італії та інших країн, також туристи їдуть з Чорногорії на одноденні екскурсії. Кажуть, що влітку місто з населенням 5000 осіб зростає до 15 000 осіб! В такий час ми б точно не приїхали, а зараз, в кінці березня лише кілька груп з корейцями 🙂

dub-1Ми вже писали щоб потрапити в Дубровник потрібно перетнути кордон Боснії та Герцеговини, потім знову заїхати в Хорватію, оскільки Хорватія розділена на дві частини. Або можна приїхати з Чорногорії.

dub-0Дубровник колись носив назву Рагуза і був дуже багатим містом та мав статус на рівні Венеції. Внесений у реєстр пам’яток ЮНЕСКО, але під час Югославської війни місто півроку було під обстрілами і було зруйновано багато пам’яток. Після війни влада разом з ЮНЕСКО відновили місто. Зараз, гуляючи там, ми не помітили слідів обстрілів.
dub-1
dub-1
dub-1Є три варіанти подивитися старе місто Дубровник. Перший: прогулятися в середині: тут багато вузеньких вуличок, є кілька площ з соборами, є вулички з сотнями сходинок, якщо ними піднятися, то відкриються гарні краєвиди на дахи будівель і буде менше туристів, бо не всі захочуть в спеку йти так високо до гори 🙂

dub-1
dub-1
dub-1
dub-1
dub-1
dub-1
dub-1
dub-1Другий спосіб подивитися на місто Дубровник – це піднятися на мури міста city wall і пройтися по периметру 2 км. Вхід платний 80 чи 100 кун з особи.
dub-1
dub-1Цікавими в місті є вивіски, їх друкують на ліхтариках або ж на маркізах. Тож Дубровник не засмічений різними рекламами. Також тут слідкують, щоб був збережений стиль покрівель  – оранжева глиняна черепиця. Молодці хорвати що не псують місто. Тут лише тисячі столиків з кріслами розтавлені біля кафешок, влітку тут великий попит на холодні напої.

dub-15
dub-16Рідко трапляються балкончики, цей, мабуть, має найкращий вигляд на місто!

dub-1В старому місті здають в оренду багато апартаментів, також є хостели і готелі. Але самі мешканці теж живуть, і коти на кожному кроці.

dub-1
dub-1
dub-1
dub-1
dub-1
dub-1
dub-1Третій спосіб подивтися на місто Дубровник – це піднятися на гору Srd – 400 м. Тут є три варіанти: кабінкою за 100 кун з особи (туди-назад) по 3 хв, або за 60 кун (лише піднятися). Піднятися і спуститися можна пішки, безкоштовно  – по 90 хв. Або ж поїхати машиною теж безкоштовно – 15 хв, 2-3 км від старої частини. Кабінка (cable car) працює 9:00-17:00 без вихідних.
dub-1
dub-1
dub-1
dub-1
dub-1
dub-1
dub-1
dub-1
dub-1
dub-1Місто Дубровник вартує щоб туди з’їздити, саме стара його частина. Щодо іншої частини, що розбудована навколо нього – теж є на що подивитися, погуляти. Але є два нюанси, перший: парковка. Ми були в кінці березня і знайти місце для авто було складно навіть у віддалених райнах міста. Є один торговий центр, другий поверх якого порожній, але на першому є ресторан з дешевими цінами і підземною парковкою, де ми знайшли вільні місця. Щодо того ресторану з цінами : капучино – 9 кун, зупа – 20 кун, основна страва від 60 кун, десерти по 12 кун. А в старій частині Дубровника вдвічі дорожче вийде. Ціна парковки подалі від старої частини – 5кун/год. А в районі сторої частини – 10кун/год.

dub-1Другий нюанс: житло. Всі ціни навіть в не гарячий сезон від 40 євро. Житло, це голосно сказано, кімнатки без кухонь і без парковки. Звичайно, є готелі та апартаменти з кращими умовами і місцем для парковки – їх ще відшукати треба. Але що тут робиться влітку – навіть уявляти не хочеться. Нам пощастило випадково знайти кімнату з ванною за 25 євро, та й ще місце для авто за 20 м і 1км пішки до старої частини…
dub-1Дубровник – місто для відвідин на два дні максимум. Але не влітку – місто маленьки, а туристів – тисячі, та  спека +40, а все місто зроблене з каменю.
dub-1

Загалом варте уваги, недарма ж сюди так багато туристів привозять. Цікаве історичне старовинне містечко!

З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

(Visited 2,051 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments