Іспанія, Канарські острови

Канарські острови: 2 місяця життя та враження

2 місяці на 6-ти Канарських островах. Чому варто сюди їхати: неймовірні враження, пригоди та досвід

Канарські острови мають вулканічне походження, знаходяться в Атлантичному океані, на рівні Марокко та Західної Сахари, приблизно за 100 км.

Canary Islands map

Всього Канарських островів є аж 13.

Проте не всі є придатними до життя. 4 з них зовсім дрібні 1-10 км2, що їх можна пішки обійти за кілька годин, наразі тут заповідники. Ще 1 маленький Ла Ґрасіоса (біля Лансароте) має лише один населений пункт і площу 27 км2.

Залишається 7 островів, які є габаритними, заселеними і майже всі туристичні.

Найбільший зі всіх – Тенеріфе, далі Фуертевентура, Гран Канарія, Лансароте, Ла Пальма, Ла Гомера та Ель Ієрро.

Ми побували на 6-ти найбільших. А в зв’язку з непопулярністю острова Ель Ієрро і з важким транспортним сполученням, ми його пропустили.

За популярністю острова мають рейтинг такий: Тенеріфе з коротким візитом на Ла Гомера, Гран Канарія, Фуертевентура, Лансароте, Ла Пальма, а Ель Ієрро відвідують, мабуть, 1-2% порівняно з рештою островів .

3

Чому ми обрали Канарські острови для дослідження?

Тому що всі 6 островів неабияк цікаві, відкривають фантастичні та нереальні краєвиди, природні явища, насамперед вулкани. Тут є безліч всього, що варто подивитися, і що не повторюється ніде більше. Деякі з островів ще не дуже популярні, що додає більшої цікавості для візиту. Канари – це маленькі острівки, які виросли з вулканів серед безмежного океану, куди вітри з Сахари приносять погоду та пісок.

А ще канарці дуже приємні люди, це добре можна пізнати в малих містах і селах.

Крім того, тут цілий рік теплий клімат, приблизно 20 градусів. А втекти від холодної зими дуже приємно.

21 Canary Islands

Віза на Канарські острови

Канарські острови є у складі Іспанії. Тож, правила тут ті самі – потрібно мати Шенген візу. Так як, по правилах власникам Шенген візи дозволено перебувати на території максимум 3 місяці, то ми поїхали на 60 днів. За цей час ми змогли вдосталь пізнати ці фантастичні острови і почерпнути безліч натхнення та вражень.

Переліт на Канарські острови

Віднедавна компанія Ryanair відкрила прямі рейси до Канар з Польщі. Ще три роки тому ми добиралися з Варшави в Барселону, і звідти вже на Канари. Тому, це хороша новина і для поляків, які з радістю збільшують відсоток своїх громадян на островах. З Кракова до Гран Канарії досить дешеві квитки по 60-70 євро в один бік.

8 Canary Islands, where to stay

Проживання та Інтернет на Канарських островах

Проживання в середньому від 25-35 євро. Більшість готелів, окрім кімнати в номері, мають ще й міні-кухню, а також терасу. Зазвичай, це великі комплекси, які складаються з котеджів або великої будівлі, де на території є басейн та відпочинкові зони. До океану (якщо це не перша-друга лінія) їхати потрібно на авто. Або взагалі можна не йти на пляж, бо взимку буває холодно в океані і вітряно 🙂

Про Інтернет в готелях коротко – здебільшого жахливий.

17 Canary Islands

В цілому туристичні міста, а саме райони з готелями для туристів, нас не приваблюють, бо ми на відпочинок НЕ приїжджаємо. Нам подобається жити як місцеві. Тому шукаємо квартири на airbnb.

Як отримати знижки на житло через Airbnb та Booking

Варто сказати, що багато власників на Канарських островах не володіють англійською. З однією такою ми спілкувалися через google translator, бо вона жодного слова не знала. Інтернет теж може підводити. На островах нема правдивого безлімітного Інтернету. Максимум, який ми знаходили (один раз) – це 50 Гб, а швидкість 20 Мб, якщо пощастить. Треба занудно випитувати і пояснювати який Інтернет нам потрібен, бо зазвичай в квартири поселяються ті, хто приїздить на відпочинок або не дуже багато трафіку використовує. Тому нам дуже важко було ці два місяці працювати в Інтернеті, деякі дні взагалі проводили без всесвітньої павутини. Хотіли купити 4G Vodafon, але нерезидентам не можуть підключити, хіба мобільний на кілька Гб, що нам як крапля в морі для роботи.

Для Nomadic Digital є варіант приходити в Hubs, але це коштує від 10-15 євро за день і знову ж таки Інтернет не ідеальний.

19 Canary Islands, how to rent a car

Оренда авто на Канарських островах.

На 6-ти островах в нас було 7 авто.

В цілому ми задоволені питанням оренди авто на Канарських островах. Бо знайшли надійні місцеві компанії Cicar та PlusCar.  Ми були повністю застраховані і не залишали ніякого депозиту. Детальніше:

Як орендувати авто на Канарах: Тенеріфе, Гран Канарія, Лансароте, Фуертевентура

По всіх островах ми наїздили 5250 км. Найбільше по Тенеріфе. Найважче було на острові Ла Гомера через суцільні серпантини.

20 Gran Canaria, roque Nublo

За 2 місяці ми пішки находили 263 км.

МІСЦЕВА ГАСТРОНОМІЯ

ВИНО на Канарських островах

На кожному Канарському острові є власні виноробні. На жаль, ми лише на останньому острові поринули в місцеве вино. А так зазвичай купували в супермаркеті червоні іспанські вина з району Rioja за 2-5 євро.

Неймовірні виноградники Лансароте

9 Canary Islands, try a local wine

ІЖА на Канарських островах

Так як ми в подорожах готуємо в основному самі, то закупи в супермаркеті робимо часто. Найбільше нам сподобався по вибору продуктів місцевий супермаркет Mercadona або ж HiperDino. Звичні в українській кухні овочі тут дорогі, по 4-6 євро/кг: морква, буряк, звичайна капуста, наприклад. Ми ж об’їдалися помаранчами, чері по 1 євро/250 г, броколі, свіжою рибою дорадо по 6 євро, сирами, баклажанами, хамоном трішки.

7 Canary Islands

Оливки тут нас дуже розчарували. Нема смачних і натуральних, натомість зелені оливки пересолені та всі однакові на вигляд, а чорні як завжди вугільного кольору. А Іспанія, до речі, чи не найбільший продавець оливок. Ех, Греція (смачна стаття тут) поки залишається лідером по смачних, натуральних продуктах.

На Канарських островах вирощують фрукти: банани, ананаси, помаранчі. На острові Ла Пальма вирощують тютюн та мигдалеві дерева.

15 Canary Islands, where to eat

Ресторани та кав’ярні на Канарських островах

Якщо добре проаналізувати, то Канарські острови не є популярними серед молоді. Та й місцевих молодих людей не дуже там зустрінеш. Можливо тому, сучасних цікавих та й смачних закладів там на пальцях перерахувати можна.

Кілька ми все ж знайшли: на Гран Канарії в Лас Пальмас, на Тенеріфе в Ла Лагуні, на Фуертевентурі в Корралехо. Все решта здебільшого це несмачні забігайлівки, ресторани для туристів, де несмачно і не естетично.

Місцева традиційна Канарська страва для нас виявилася не смачною – пересоленою (бо варять в добре посоленій воді) та нецікавою – це Канарська картопля та соуси Мохо, які подають з хлібом. Ми дослідженню їжі на Канарах не приділили глибокої уваги.

18 Canary Islands, barakitos coffee

Кава. 

Ми прихильники цього райського напою. В попередній подорожі на власній машині по Балканах ми брали з собою кавоварку. В літак з собою цього разу не вийшло, тож були змушені раз в день кудись заходити або пити ту кавову водичку, яку могли приготувати на гейзерній кавоварці з меленої, що знайшли в супермаркеті…

Перші рази ми замовляли в кав’ярнях чи барах капучіно, а це було помилкою, бо кава у всіх траплялася несмачна. Одного разу нам принесли місцевий напій – Баракітос – і це було спасінням. Баракітос – це еспресо + лікер + згущене молоко + кориця + цитрина. Все разом дуже смачно, а згущене молоко перекриває всі недоліки кавових зерен 🙂

4 How to travel between Canary Islands

Переїзди між Канарськими островами.

Свій маршрут ми розпланували в залежності від місця прильоту та відльоту в Краків. Основною точкою був острів Гран Канарія, бо лише з цим островом є сполучення з Краковом. Потім дізналися як плавають пароми між островами, і як та звідки краще плисти. Між крайніми островами дуже великі відстані, тому користалися ще й авіатранспортом. Загалом 4 рази плавали на паромі, та 2 рази летіли літаком між островами. А ще 2 польоти по 5 годин з Кракова та в Краків.

Як подорожувати між Канарськими островами: пароми та літаки

6 Gran Canaria

Клімат на Канарських островах.

На Канарських островах вічна весна. Тут досить тепло взимку, 18-20 градусів, на сонці без вітру 28. Купатися в океані може бути холодно, але багато людей приймають водні процедури.

Національності.

Канарські острови першими відкрили для свого відпочинку британці та німці, їх тут найбільше. Ще є французи, помалу наростають поляки (а росіяни є всюди). Вихідців з Африки ми бачили лише раз, в Маспаломасі, при тому що багато африканців перед материковою Європою зупиняються на Канарах. Головне слово – “зупиняються”, а не залишаються. До речі, на Гран Канарії ми натрапили на найбільший китайський “шопінг центр”, не просто сувенірки з Китаю, а з продавцями – китайцями, які напевно сюди переїхали жити.

22 maspalomas desert, Gran Canaria

Пустелі.

Ми відвідали три великі пустелі на КанарахМаспаломас на Гран КанаріїХабло та Корралехо на Фуертевентурі.

2 Fuerteventura, Mirador Morro Velosa

Найцікавіші Мірадори (оглядові точки) Канарських островів.

Рок Нубло на Гран Канарії, вулкан Тейде на Тенеріфе, мірадор Абранте на Ла Гомера, мірадор Рок Де Лос Мучачос на Ла Пальмі, мірадор Морро Велоса на Фуертевентурі, Мірадор Ель Ріо на Лансароте.

23 Lanzarote, Mirador El Rio

Найкрутіші пляжі Канарських островів.

Маспаломас на Гран Канарії, Тересітас на Тенеріфе, Кофете на Фуертевентурі, Папагайо на Лансароте. На островах Ла Пальма та Ла Гомера майже не має пляжів, а ті які є, майже не вражають.

16 Tenerife, Playa Teresitas5 Fuerteventura, Cofete beachВулкани на Канарських островах. Які варто відвідати:

Піднятися пішки на найвищий вулкан Тейде 3718 м на острові Тенеріфе.

Як це зробити: піднятися на вулкан Тейде висотою 3718 м і зустріти схід сонця

13 Tenerife, Teide

Побувати на найбільшому кратері вулкану де Табур’єнте діаметром 9 км на острові Ла Пальма, найвища точка 2400 м.

Вище хмар на хребті гігантського кратера – острів Ла Пальма вражає

11 La Palma, roque de los Muchachos

Проїхатися Дорогою Кратерів на острові Лансароте

Парк Тіманфайя на Лансароте або пригода в чарівному автобусі 

12 Lanzarote, Park Timanfaya10 Lanzarote, Park Timanfaya

Піднятися на найбільший кратер острова Лансароте

Лансароте – піша прогулянка на кратер

krater-64

Іспанська мова.

А в кінці нашої поїздки прийшла в голову думка про вивчення іспанської мови. І це буде найкрутіший сувенір – знання мови. Це милозвучна, цікава та одна з найпопулярніших мов світу. Володіючи іспанською, можна зрозуміти всю Південну Америку, частину Африки. Жителі США вивчають її як другу іноземну. Загалом це друга мова за чисельністю носіїв після китайської! І третя після англійської за вивченням як іноземної. Такі причини дають натхнення. Vamos hablar Español !

14

Найцікавіше про кожний Канарський острів в окремих статтях:

ТенеріфеГран КанаріяЛа ГомераЛа ПальмаФуертевентураЛансароте

(Visited 2,836 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments