Балкани, Греція, Європа

Що нам так сподобалося в столиці Греції – Афінах

Що нам так сподобалося в столиці Греції – Афінах

Афіни або ж Афіна. Стародавнє місто з глибокою історією від потужного міста із славнозвісними містянами такими як Аристотель, Патон, Сократ до звичайного провінційного містечка Римської та Османської імперій. Афіна – дочка могутнього Зевса, яка виграла владу над містом у Посейдона завдяки тому, що подарувала засновнику та містянам оливкове дерево. В Греції на табличках часто пишуть Афіна, але також можна побачити назву Афіни, а все тому, що колись було модно використовувати назву у множині.  З 1970 року офіційна назва Афіна, але інші країни досі називають столицю: Афіни.

Athens-1Мабуть, багато хто знає телепрограму «Орел і Решка» і бачив випуск про Афіни (2011 чи 2012 рік). На жаль, в сюжеті програми Афіни представлені глядачам зовсім в негативному баченні: будівлі та вулиці депресивні, їжа несмачна, руїни не цікаві та вхід дорогий, купа наркоманів та сміття, а також безліч нелегалів з країн Пакистану, Албанії, Африки і т.д.

Що ж, ми відвідали Афіни у травні 2015 року і для нас столиця Греції запам’ятається яскравою, класною та цікавою для туристів. Стверджувати, що все в програмі неправда – ми не будемо, тим більше минуло кілька років і у 2009-2012 роках дійсно були масові протести та заворушення. Проте, вважаємо, що Афіни заслуговують бути представлені з позитивної сторони!
Athens-1Почнемо з того, що Афіни – це мегаполіс площею всього лиш 39км2, з безліччю транспортних розв’ язок при в’їзді у місто, метрополітеном, сотнями крамниць, ресторанами та готелями відомих брендів, до десяти великих торгових центрів,  улюбленою IKEA та відомими на весь світ античними пам’ятками, великим портом та розкішною маріною і ще купою всього цікавого!
Athens-1Ось вулиці Афін. Є безліч односторонніх вузеньких вуличок з висадженими деревцями, а ще самі містяни у себе на балконах, вікнах та дворах вирощують дуже багато різної зелені: від приправ до метрових вазонів. Це все створює надзвичайно приємне та естетичне середовище.
Athens-1
Athens-1
Athens-1В неділю з самого ранку всі головні центральні вулиці були перекриті полісменами (на щастя, це не в честь кортежу президента, як ми спершу подумали 🙂 ). Відбувався марафон з бігу, найбільший номер учасника ми помітили 5080 ! Участь брали люди від молодих до пенсіонерів і, здається, не тільки греки.
Athens-1
Athens-1
Athens-1
Athens-1
Athens-1
Athens-1Широкі просторі та озеленені головні вулиці з будинками точно не радянського стилю.
Athens-1
Athens-1
Athens-1
Athens-1
Athens-1А також вузенькі затишні провулочки в центральних районах Афін. Якщо говорити про парковку, то є дійсно важкі вулиці, де можна довго шукати вільне місце на вулиці. Але є варіанти заїхати на платні території з охоронцями: підземні або ж на невеличкі території між будинками. Перші дні ми їздили по тих вулицях, де важко було знайти місце. Але потім навіть біля головної пішохідної вулиці Ерму ми кілька разів легко знаходили місце у будній день.
Athens-1
Athens-1
Athens-1
Athens-1Будівля теперішнього грецького парламенту на площі Синтагма, збудована у неокласичному стилі для першого грецького короля Оттона. Всі головні новини Греції журналісти розповідають на фоні цього Парламенту і Акрополісу, який теж видніється в далечині.
Athens-1Один з евзонів –  елітної президентської гвардії, який стоїть на караулі.
Athens-1Частинка площі Синтагма.
Athens-1
Athens-1
Athens-1
Athens-1В Афінах дуже багато туристів вже у травні. Молодіжне місто з драйвовим нічним життям. В день всі відвідують визначні пам’ятки, а коли спека спадає починається захоплива нічна атмосфера у різних районах центру Афін.
Athens-1
Athens-1Від площі Синтагма, навпроти фонтану знаходиться найпопулярніша пішохідна вулиця Ерму (Ermou Street) з крамницями відомих брендів. Довжина її приблизно 1,5 км.
Athens-1Загалом, в Афінах в будь-якому кварталі є купа крамниць з одягом та взуттям. Взуття тут пропонують у великій кількості.
Athens-1На початку вулиці розташовані дорогі бренди, а з середини починаються такі як Zara, H&M, Bershka і т.д.
Athens-1
Athens-1Навпроти Акрополісу розташований недавно збудований сучасний музей. Перший поверх та вхід до музею мають скляну підлогу, адже під ногами можна роздивитися стародавні залишки міста.
Athens-1Сама історія цього музею є не менш цікавою, аніж те що в середині. Довго розписувати, але там згадується посол Великої Британії, який ще приблизно у 1801-1810 роках з хитрістю перевіз до своєї країни скульптури з мармуру, які прикрашали Парфенон та інші храми Акрополісу і помістив їх до лондонського музею.
Athens-1Коли Греція попросила повернути свою спадщину, Об’єднане Королівство відповіло, що нібито Афіни не мають необхідного приміщення, в якому можна ці скульптури виставити. Ось це і було основною причиною будівлі нового музею!
Athens-1Ще однією з причин було те, що старий музей вже не міг в собі помістити більше артефактів, які весь час знаходили під час розкопок.
Athens-1Греки  довго не могли обрати архітектора і затвердити проект, оскільки проект мав будуватися у незвичному місці, на античних руїнах. Тож, будівництво розтягнулося на кілька років і чотири рази змінювали архітектора. На жаль, станом на 2015 рік Британія досі не повернула належні Греції мармурові скульптури.
Athens-1Сучасний музей Акрополісу відкрився у 2009 році, і виграв кілька престижних нагород за свій сучасний дизайн та незвичну атракцію для туристів (через скляну підлогу з виглядом на руїни). Вхід до музею 5 євро, але в середину ми не ходили.
Athens-1Загалом, почитавши історію Афін, стає дуже сумно – скільки разів місто було зруйноване, завойоване, занедбане та знехтуване загарбниками. І те, що на сьогодні збереглися хоч кілька руїн – це радість для греків, і пам’ятки строго охороняють та на території працюють спостерігачі за допитливими туристами і зі зрозумілих причин все античне має огородження навколо себе!
Athens-1
Athens-1
Athens-1Район Монастіракі знаходиться в кінці вулиці Ерму. Також всіяний вуличками з сотнями крамнць з сувенірами та всім чим тільки можна. Враження наче ти на ринку «Сьомий кілометр», звичайно набагато акуратнішому та меншому.
Athens-1
Athens-1
Athens-1Просто крутий вхід до когось додому.
Athens-1Метро в Афінах має незвичне оформлення декількох станцій, а саме: Acropolis, Syntagma та Monastiraki. Там розташовані виставкові зали з артефактами.
Athens-1Проїзд коштує 1,2 євро одноразовий, який дійсний протягом 90 хв та 4 євро на 24 год. Ми взяли собі одноразовий та покаталися по станціях, щоб подивитися на те, що вдалося знайти в землі при будівництві метрополітену.
Athens-1
Athens-1
Athens-1Ми добре пам’ ятаємо метрополітени Марселя та Парижу, як нам було там моторошно з камерами серед змучених та червонооких чорношкірих та інших підозрілих людей, більше нікого там не було і ми сильно вирізнялися серед користувачів цим підземним транспортом. В Афінах подібного не було, багато греків та туристів, підозрілих людей не було…
Athens-1Головна станція Синтагма.
Athens-1
Athens-1
Athens-1Ці три станції з античними скарбами знаходяться майже одна біля одної, тож 90 хв точно вистачить щоб покататися на метро і погуляти по маленьких музеях в середині. Фотографувати в афінському метрополітені заборонено, як і в будь-якій іншій країні, до речі)
Athens-1
Athens-1
Athens-1Ось ще кілька кадрів з вуличок Афін. Тут є купа гарних фасадів, в яких живуть дорогі бренди.
Athens-1
Athens-1
Athens-1
Athens-1Справа, на фото внизу, видніється 14-ти поверховий готель Хілтон 1964 року зведений, який був найвищим в Афінах допоки не збудували Афінську Вежу №1.

А ще на фото одна з найвражаючих сучасних скульптур «Бігун», створена повністю із темно-зеленого скла, а точніше з кількох тисяч шматків скла, яка також прославила Афіни через свою незвичність. Тобто, прославив грецький архітектор, який створив її з такого незвичного матеріалу у 1994 році. Висота “Бігуна” 12 м. Її навіть прийшлося перенести з першопочаткового розташування із площі Омоніа, бо там побудували станцію метро і від вібрації поїздів скульптура могла б зруйнуватися. Тож її перенесли на іншу площу біля готелю Хілтон.
Athens-1Тут дуже популярний двоколісний транспорт, але не ровери, а мопеди та мотоцикли. Оскільки тут є корки та теплий клімат. Правда мотоцикли створюють досить неприємний шум своїм газуванням, інколи звуковий поріг зашкалює, коли рушають на зелене світло.
Athens-1
Athens-1Озеленені фасади милують око! В Греції взагалі майже на кожному кроці продають саджанці та вазони.
Athens-1
Athens-1
Athens-1Зліва на фото нижче Афінські вежі №1 і №2 (Athens Towers) – єдині хмарочоси у Греції. Вежа №1 має висоту 103 м, на момент відкриття була найвищою спорудою всього Балканського регіону. А поруч вежа №2 висотою 65 м. Ці вежі збудовані у 1971 році. Зараз там знаходяться офіси відомих грецьких та міжнародних компаній. До речі, Афінах заборонено будувати високі будинки, щоб не забирати уваги від Акрополісу.
Athens-1А це вже частина Афін біля узбережжя Егейського моря. Набережна, з якої можна зайти на територію маріни. Там знаходяться розкішні яхти, і адміністрація заборонила фотографувати там.
Athens-1
Athens-1
Athens-1Набережна, з якої можна зайти на територію маріни. Там знаходяться розкішні яхти, і адміністрація заборонила фотографувати на території.
Athens-1
Athens-1
Athens-1Ми були в Афінах 7 днів, але цього мало щоб побачити все цікаве, що знаходиться в столиці. Тут не лише античні руїни варті уваги, а ще купа районів та вуличок, будинків, парків і ТРЦ. Між тим всім зручне транспортне сполучення на будь-який смак: трамваї, тролейбуси, метро, автобуси – за однією ціною і одним квитком. Можна орендувати мопед від 16 євро/день. Можна більшість обійти пішки і в спекотний день на кожному кроці освіжитися популярним Фраппе або капучино Фредо. І часто знаходити на своєму шляху улюблений Старбакс та ще купу різних смаколиків.  Безперечно, Афіни – крута столиця і влада робить її щоразу комфортнішою та привабливішою для туристів та містян. А туристи віддячують своїми приїздами.

Щодо імігрантів, які заполонили Афіни – ми їх бачили набагато менше, аніж у Парижі і Марселі. Купи сміття на вулицях в Афінах – теж майже не було. Звичайно контейнери бувають переповнені, але сміття тут вивозять. І найголовніше – наркомани, які коляться в центрі при людях будь-де! – за сім днів нам «не пощастило» їх побачити…
Athens-1Що ще цікавого в Афінах, ми публікуємо в окремих статтях:

Що варто скуштувати в Афінах” та “Літній кінотеатр на даху в Афінах – це неймовірно!”

Athens-1Панорамний вигляд на Афіни та Акрополіс з гори Лікабет” та “Античні руїни Афін – гордість Греції
Athens-1

З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

(Visited 1,227 times, 1 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments