Албанія

6 найцікавіших місць Албанії, які варто відвідати

6 неймовірних місць Албанії

Албанія – дивовижна країна, яку варто дослідити. Є на це кілька причин.

По-перше, цю країну ще мало хто відвідав, оскільки Албанія була закритою кілька десятків років завдяки диктаторському режиму.

По-друге, тут надзвичайно добрі люди, які допоможуть вам в будь-якій ситуації навіть якщо не розуміють вашої мови.

По-третє, в Албанії надзвичайно швидко розбудовується транспортний зв’язок. Дорога до всіх визначних місць є якісною, а також часто траплятимуться автобани.

По-четверте, Албанія – це дешева країна, з якісними продуктами харчування та широким асортиментом, адже це тепла країна.

По-п’яте, Албанія – сонячна країна, в якій 300 днів на рік світить сонечко. Якщо ці причини вас мало переконали поїхати в Албанію в своїй наступній подорожі, то пропонуємо подивитися найцікавіші місця цієї барвистої країни на карті, а також коротенький опис про них.

albania map

Албанія з тих країн, яка по всій довжині з одного боку омивається морем. Навіть більше – двома морями: Іонічним та Адріатичним. Іонічне море омиває всю Албанську Рив’єру, де на кожному кілометрі є по-своєму унікальний пляж. Є лише одна спільна риса у всіх них- це колір та чистота води. Такій блакиті можуть позаздрити багато інших популярних курортів. Серед всіх красивих пляжів варто виділити Gjipe. Адже цей пляж знаходиться у відірваному місці від цивілізації та інфраструктури. Сюди потрібно 20 хв. йти пішки крутою дорогою від місця парковки або ж їхати на позашляховику (дорога дуже кам’яниста, трапляються великі камені та глибокі впадини).

albania

Влітку, в сезон сюди приїжджають або ж допливають підприємці, які відкривають невеличкі фургони хоч з деякою їжею і здають в оренду лежаки. Втім, на такій великій території все рівно почуваєшся наодинці з величною природою: збоків виступають багряно-зелені скали, а спереду височіють великі хвилі. На пляжі Gjipe неабияко гарно та надихаюче. А знаходиться це місце за кілька кілометрів від населених пунктів, де можна знайти помешкання та заклади харчування.

Рейтинг найкращих пляжів в Албанії

albania

В центральній Албанії знаходиться невеличке поселення, побудоване за часів Османського панування на цій землі. Особливість цього містечка в тому, що будинки побудовані близько один одного і всі мають більше трьох-п’яти вікон, тобто на всю ширину стіни. В загальному утворюється картина з мальовничихбудиночків і їх численними віконцями. І все на фоні гір та річки. Це містечко Берат або місто тисячі вікон.

albania

В Берат можна приїздити на кілька днів, тут є вдосталь краси і місць, куди варто сходити. Наприклад, піднятися на верхівку гори до замку, звідки насолодитися краєвидами на 360 градусів, в тому числі на будиночки з протилежного боку ріки. Загалом містечко Берат поділяється на три частини: дві з яких історичні будиночки з двох боків ріки, а інша центральна більш сучасна та з новим розкішним університетом. Більше про Берат почитайте ось тут.

Берат – місто тисячі вікон в Албанії

albania

Албанія – це гірська країна, звісно ж тут є дороги через гірські масиви, численні гірські масиви. Найкрасивішою та найвражаючою дорогою є перевал Ллогара, що знаходиться в національному парку Ллогара. Перетнувши найвищу точку перевалу,а це 2018 м, можна споглядати неперевершені краєвиди на Албанську Рив’єру і саме по закінченню перевалу можна купатися у водах Іонічного моря (з іншого боку є Адріатичне море).

albania

Перевал Ллогара є надзвичайно красивим. Можна побачити всю Албанську Рив’єру та навіть початок Греції вдалині. Дорога з хорошим покриттям, з куртими поворотами і зупинками для автівок, щоб виходити на дивуватися краєвидам.

Захоплюючий перевал Ллогара та Аполлонія в Албанії

albania

Столицею Албанії є Тірана – мабуть одна з найменш відомих назв в Європі. Цьому ще не довго тривати, адже Албанія великими кроками йде вперед, активно позбуваючися залишків минулого під диктатурою комінзму. Місто Тірана здивує своїми яскравими барвами та простором, новими сучасними будівлями та ще збереженими об’єктами від диктатора.

albania

Ось, наприклад, Піраміда диктатора Ходжа. Ця будівля закрита, музей з неї робити ніхто не хоче – а саме це й було призначенням. Навпаки, албанці хочуть перегорнути цю сторінку історії та збудувати щось корисніше на цьому місці. А зараз тут розважаються, піднімаючися на верхівку під кутом 45 градусів, а потім назад сповзаючи як слимачки, помаленьку, адже досить високо. Це є унікальністю столиці Албанії. А ще цікаво гуляти та розглядати країну не таку як всі інші. Тут злилилися докупи різні культури і утворили нове спільне. Тож, можна знаходити подібності до Європи та Азії.

Вікенд в Тірані – столиці АлбаніїПоїздка на вікенд: столиця Албанії – Тірана

Смачна Албанія або куди піти поїсти чи на каву в столиці Тірані

albania

Гірокастра – місто тисячі кроків. Чому ж така назва? – а все від того, що містечко побудоване на підніжжі гори у стилі Османської архітектури. Тут безліч вузеньких вуличок, якими то спускатися, то підійматися потрібно. В Гірокастрі також як і в Бераті збережена стародавня архітектура, яка занесена до ЮНЕСКО.

albania

Тут дахи будинків перекладені лише з каменів, без жодних склеюючих матеріалів. Цікаво гуляти вуличками та розглядати нетипові для Європи будинки. Спускатися та підйматися сходинками, завітати до замку на вершині гори, пройтися в підземному переході під самим замок та скуштувати албанські буреки (пироги з сиром та шпинатом).

Гірокастра – місто тисячі кроків

albania

На останок найцікавіше та найдивовижніше явище природи, яке знаходиться в Албанії. Це Блакитне око (Syri i Kalter) – це джерело глибиною більше 50-ти метрів! Назву Блакитне око йому дали через забарвлення води та форми самого джерела у вигляді ока. Тут настільки красиво, що зовсім не хочеться їхати геть. Хочеться вдивлятися в цю красу та всю природу, що поруч: велика річка, яка утворилася з цього джерела, багато зелені навколо. Тут завжди прохолодно, вода має температуру 12 градусів, добре охолоджує влітку. Це місце для натхнення.

albania

А ще поруч самого Блакитного ока добрі люди зробили гойдалку. Тож можна довго катаися над водою в оточенні неземної краси. Блакитне Око – безперечно одне з найкрасивіших місць Європи і всіх Балканських країн. Як доїхати дивіться тут.

Райський куточок в Албанії? Неймовірне блакитне око, яке загіпнотизує

albania

Що варто знати про Албанію – країну Орлів

Куди поїхати на море за кордон – в дешеву Албанію?

5 місяців подорожі по Балканах на автомобілі: як це можливо та цікаві факти

6 найцікавіших місць Албанії, які варто відвідати Click to Tweet
(Visited 14,953 times, 2 visits today)
З любов’ю, RH.

Нам буде цікаво почути Ваші думки в коментарі. А ще ми ведемо онлайн-журнал наших подорожей в Інстаграм, Вам має сподобатися!

P.S.: Хочете отримувати нові цікаві статті найпершими?  Тоді підписуйтеся на блог і будемо тримати з Вами зв’язок!

Comments

comments